RELISH – sos z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis
2021-03-27
łatwy
60 min
4
Relish to świetny pomysł, gdy mamy w ogródku własne pomidory. Żeby go zrobić, nie trzeba czekać, aż owoce dojrzeją, można takze wykorzystać do jego przygotowania te owoce, które na pewno nie zdążą dojrzeć. Relish zamknięty w słoiczku będzie przypominać nam lato w ponure zimowe dni. Idealnie nadaje się do kanapek czy do indyjskich potraw z curry. Dowiedz się, jak go przyrządzić!
Dżem z zielonych pomidorów - prosty przepis [KLIKNIJ!]
SKŁADNIKI
- 10 zielonych (niedojrzałych) pomidorów
- 1 żółta papryka (może być też czerwona, jeżeli wolisz lekko słodki smak)
- 1 zielona papryka
- 1 pikantna papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 5 dużych cebul
- 2 łyżki gorczycy
- pół szklanki octu jabłkowego
- szklanka brązowego cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory, papryki, cebulę i chili pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zmielić blenderem. Warzywną masę włożyć do naczynia i dość obficie posolić. Przykryć naczynie i odstawić na co najmniej 4 godziny.
- Czystą ścierką wyłożyć durszlak i odsączyć masę warzywną. Odsączoną masę wlać do garnka i wymieszać z cukrem, octem i ziarnami gorczycy. Gotować przez 5 min.
- Do odparzonych słoików wlać relish tak, aby wypełniał całą przestrzeń. Słoiki ostrożnie włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować przez pół godziny. Gotowe!