RELISH – sos z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis

2021-03-27
Anna Shimomura
relish-sos-z-zielonych-pomidorow.jpg
Autor: pixabay.com Relish to doskonały sposób na wykorzystanie pomidorów z własnego ogródka, które już nie zdążą dojrzeć
łatwy
60 min
4

Relish to świetny pomysł, gdy mamy w ogródku własne pomidory. Żeby go zrobić, nie trzeba czekać, aż owoce dojrzeją, można takze wykorzystać do jego przygotowania te owoce, które na pewno nie zdążą dojrzeć. Relish zamknięty w słoiczku będzie przypominać nam lato w ponure zimowe dni. Idealnie nadaje się do kanapek czy do indyjskich potraw z curry. Dowiedz się, jak go przyrządzić! 

Dżem z zielonych pomidorów - prosty przepis [KLIKNIJ!]

SKŁADNIKI

  • 10 zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 1 żółta papryka (może być też czerwona, jeżeli wolisz lekko słodki smak)
  • 1 zielona papryka
  • 1 pikantna papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 dużych cebul
  • 2 łyżki gorczycy
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • szklanka brązowego cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory, papryki, cebulę i chili pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zmielić blenderem. Warzywną masę włożyć do naczynia i dość obficie posolić. Przykryć naczynie i odstawić na co najmniej 4 godziny.
  • Czystą ścierką wyłożyć durszlak i odsączyć masę warzywną. Odsączoną masę wlać do garnka i wymieszać z cukrem, octem i ziarnami gorczycy. Gotować przez 5 min.
  • Do odparzonych słoików wlać relish tak, aby wypełniał całą przestrzeń. Słoiki ostrożnie włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować przez pół godziny. Gotowe!
Anna Shimomura