Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami to świetna przekąska na ciepło. Pieczarki można zastąpić boczniakami lub innymi grzybami hodowlanymi. A w sezonie warto skorzystać z dobrodziejstwa grzybów leśnych.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 placki tortilli
- 200 g sera żółtego
- 150 g pieczarek
- 1 pierś kurczaka lub 2 udka bez kości i skóry
- 1 cebula
- ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Pierś kurczaka pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju dodać pokrojoną pierś z kurczaka i obsmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Pokroić w kostkę.
- Na patelnie dodać cebulę i pieczarki, smażyć na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
- Tortillę posypać serem, położyć porcję cebuli z pieczarkami i kawałki kurczaka, ponownie posypać serem. Złożyć na pół.
- Qeasadille grillować lub smażyć na suchej patelni do chwili, gdy ser się roztopi. Kroić na trójkąty. Podawać póki ciepłe.