Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przystawka KRWAWA MARY to przepyszne jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu. Przygotowanie tej obłędnej zakąski zajmie wam tylko 15 minut. Idealna przystawka nie tylko na Wielkanoc!
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!
SKŁADNIKI
- 12 jajek rozmiar L
- 1/4 szklanki, 125 ml, majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka chrzan z kwaskiem cytrynowym
- 1/2 cytryny, sok
- 2 łyżeczki tabasco lub innego sosu z ostrych papryczek chili
- 1 łyżeczka nasion selera
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki papryki, słodkiej, zmielonej
- plasterki korniszonów do dekoracji
- listki selera naciowego do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka włóż do garnka, wlej tyle wody, aby przykryła jajka. Zagotuj całość. Gdy zawrze, wyłącz palnik i przykryj pokrywką. Odstaw na 11 minut.
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jajka z patelni i umieść w misce z lodową wodą.
- Po wystudzeniu, obierz jajka, a następnie przekrój każde jajko na pół. Wyjmij żółtka i umieść w oddzielnej misce.
- Do miski z żółtkami dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, chrzan, sok z cytryny, ostry sos i nasiona selera (uprażone i zmielone) i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem. Przenieś do worka do szprycowania.
- Mieloną paprykę wysyp na mały talerzu. Każdą połówkę białka przecięciem umocz w mielonej papryce.
- Umieść białka na talerzu i wypełnij musem żółtkowym za pomocą szprycy.
- Udekoruj plasterkami korniszona i listkami selera łodygowego.