Przepis na włoską pastę z tuńczyka

Pasta z tuńczyka
Autor: Thinkstock Pasta z tuńczyka w stylu włoski podana ze świeżym pieczywem
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pastę z tuńczyka  przygotować niebywale łatwo, ale niestety trzeba dać jej czas na schłodzenie i przesiąknięcie smakiem... Dlatego zalecamy zarezerwować sobie 6 godzin zanim dojdzie do spożycia!

SKŁADNIKI

  • 400 g tuńczyka w oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g pikli z cebulek
  • natka pietruszki
  • 2 szklanki rukwi
  • 15 czarnych oliwek (bez pestek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka posiekać jak najdrobniej.
  • Kawałko ryby wymieszać z cebulką, serkiem mascarpone i dodać trochę soli i pieprzu.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Włożyć do formy tuńczyka i schłodzić przez około 6 godzin. Podawać z oliwkami i rukwią.
Judyta Wanicka
więcej