Przepis na to danie dostałam od znajomego z Libanu. Teraz robię je co tydzień

Pyszna pita z aromatycznym nadzieniem mięsnym, czyli poznajcie arayes. To pochodzące z Libanu danie świetnie smakuje i jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Sprawdzi się zarówno na ciekawą przystawkę, jak i na obiad.
Danie, które rozkocha każdego. Gotowe w kilkanaście minut
Rozkochaj się w tym libańskim ulicznym jedzeniu. Arayes to pyszne danie, które prosto przygotujemy, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a nie zajmie nam to więcej niż 20 minut. Jeśli więc zależy nam na szybkim i pysznym obiedzie, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.
Arayes pochodzą z Bliskiego Wschodu. W skrócie jest to pita nadziewana surowym mięsem, a następnie usmażona na patelni. Samo przygotowanie nie należy więc do trudnych, a smak naprawdę jest tego wart.
Wszystkie składniki są łatwodostępne, a wychodzi nam prosty, ale przepyszny i ciekawy obiad. Warto jednak podawać je z sosem. Świetnie sprawdzi się hummus czy sos jogurtowy. Również sos czosnkowy czy miętowy pasować będzie do naszego dania. Warto podawać je również z sałatką czy warzywami, ponieważ niektórym może ich nieco brakować w tym daniu.
Arayes to prosty sposób na ciekawy obiad, który zasmakuje każdemu. Ten przepis jest idealnym przykładam, że proste wcale nie musi znaczyć nudne. Zaskocz więc rodzinę i przygotuj te pyszne placki.
SKŁADNIKI
- 5 chlebków pita
- oliwa z oliwek
- 0,5 czerwonej cebuli
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kolendry
- 3 łyżeczki kminu mielonego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Mieszamy je z mięsem i przyprawami.
- Pitę delikatnie otwieramy i wkładamy do niej mięso.
- Delikatnie dociskamy, je rozprowadzić je do brzegów.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Smażymy pity po około 2 minuty z każdej strony.
- Najlepiej podawać z sosem.