Przepis na to danie dostałam od znajomego z Libanu. Teraz robię je co tydzień

Przepis na to danie dostałam od znajomego z Libanu. Teraz robię go co tydzień
Autor: Shutterstock.com Przepis na to danie dostałam od znajomego z Libanu. Teraz robię go co tydzień
łatwy
5 min
5

Pyszna pita z aromatycznym nadzieniem mięsnym, czyli poznajcie arayes. To pochodzące z Libanu danie świetnie smakuje i jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Sprawdzi się zarówno na ciekawą przystawkę, jak i na obiad.

Danie, które rozkocha każdego. Gotowe w kilkanaście minut

Rozkochaj się w tym libańskim ulicznym jedzeniu. Arayes to pyszne danie, które prosto przygotujemy, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a nie zajmie nam to więcej niż 20 minut. Jeśli więc zależy nam na szybkim i pysznym obiedzie, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.

Arayes pochodzą z Bliskiego Wschodu. W skrócie jest to pita nadziewana surowym mięsem, a następnie usmażona na patelni. Samo przygotowanie nie należy więc do trudnych, a smak naprawdę jest tego wart.

Wszystkie składniki są łatwodostępne, a wychodzi nam prosty, ale przepyszny i ciekawy obiad. Warto jednak podawać je z sosem. Świetnie sprawdzi się hummus czy sos jogurtowy. Również sos czosnkowy czy miętowy pasować będzie do naszego dania. Warto podawać je również z sałatką czy warzywami, ponieważ niektórym może ich nieco brakować w tym daniu.

Arayes to prosty sposób na ciekawy obiad, który zasmakuje każdemu. Ten przepis jest idealnym przykładam, że proste wcale nie musi znaczyć nudne. Zaskocz więc rodzinę i przygotuj te pyszne placki.

SKŁADNIKI

  • 5 chlebków pita
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżeczki kminu mielonego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Mieszamy je z mięsem i przyprawami.
  • Pitę delikatnie otwieramy i wkładamy do niej mięso.
  • Delikatnie dociskamy, je rozprowadzić je do brzegów.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Smażymy pity po około 2 minuty z każdej strony.
  • Najlepiej podawać z sosem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej