Jedzenie uliczne - 10 zasad, których warto przestrzegać!
Jakich zasad należy przestrzegać, żywiąc się jedzeniem serwowanym na ulicznych straganach? Podpowiadamy, jak jeść, jeśli dopiero zaczynamy przygodę z ulicznym jedzeniem.
Jedzenie uliczne - dobre rady
Najlepiej jeść tam, gdzie są duże kolejki - to dowód na to, że serwowane jedzenie jest tam świeże i dobrej jakości.
Dobrze jest, jeśli widzimy, jak jedzenie jest przygotowywane na naszych oczach.
Kupujemy najlepiej tam, gdzie jest podawana tylko jedna potrawa - to znaczy, że kucharz jest na pewno specjalistą w jej przyrządzaniu. Do tego kupuje składniki tylko na jeden dzień, ponieważ wszystko (lub zdecydowaną większość) wyprzeda w ciągu dnia - mamy więc gwarancję, że jedzenie będzie świeże.
Jeśli łapiemy biegunkę, warto wypić colę. Faktycznie pomaga!
Przed jedzeniem myjemy ręce żelem antybakteryjnym (tym bardziej, że zazwyczaj je się palcami).
Jeśli sprzedawca używa rękawiczek i szczypców do podawania jedzenia, na pewno będzie bardziej higieniczne.
Dobrze mieć ze sobą własny widelec lub pałeczki - miejscowe są zazwyczaj myte w wodzie z kranu, o odmiennej florze bakteryjnej.
Nie przejmuj się pojedynczym, niewielkim zatruciem. Zazwyczaj przestawienie się do odmiennej flory bakteryjnej zabiera trochę czasu - nie zawsze oznacza to poważne problemy żołądkowe.
Dobrze pić dla osłony miejscowy jogurt lub napój na bazie mleka (w Indiach będzie to lassi, a w Chinach słodko-słone jogurty w małych dzbaneczkach).