Przepis na tatar. Jak zrobić tatara w domu?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sprawdź, jak zrobić tatara z polędwicy wołowej. Najlepiej jest zrobić go samemu, ze świeżego mięsa. Przygotowanie tatara nie jest trudne, a podany na gorącej grzance zachwyci wszystkich gości na przyjęciu. Podajemy dobry przepis na domowego tatara.
SKŁADNIKI
- 250 g polędwicy wołowej
- 2-3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- łyżka drobno pokrojonych korniszonów
- 2-3 posiekane anchois
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżki musztardy dijon
- kilka kropel tabasco
- 2 łyżeczki maggi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody gazowanej
- żółtko
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- chleb wiejski na grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Osobno w misce mieszamy drobno posiekane: cebulę, korniszony, anchois i natkę pietruszki. W drugiej misce mieszamy musztardę, tabasco, maggi i 2 łyżki oleju. Polędwicę wołową wkładamy na 5 minut do zamrażalnika - ułatwi to później siekanie mięsa.
- Polędwicę siekamy bardzo ostrym nożem i bardzo drobno - będzie smakować lepiej niż ta zmielona w maszynce do mięsa.
- Posiekaną polędwicę mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 2 łyżki gazowanej wody mineralnej, żółtko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
- Wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie robimy grzanki z wiejskiego chleba.
- Tatara podajemy na ciepłych grzankach.