Przepis na tatar. Jak zrobić tatara w domu?

Dominika Merek
Przepis na tatar. Jak zrobić tatara w domu?
Autor: thinkstockphotos.com Tatar to przekąska smaczna, ale też trochę kontrowersyjna - w końcu serwujemy surowe mięso!
łatwy
20 min
4

Sprawdź, jak zrobić tatara z polędwicy wołowej. Najlepiej jest zrobić go samemu, ze świeżego mięsa. Przygotowanie tatara nie jest trudne, a podany na gorącej grzance zachwyci wszystkich gości na przyjęciu. Podajemy dobry przepis na domowego tatara.

SKŁADNIKI

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • łyżka drobno pokrojonych korniszonów
  • 2-3 posiekane anchois
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżki musztardy dijon
  • kilka kropel tabasco
  • 2 łyżeczki maggi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • żółtko
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • chleb wiejski na grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Osobno w misce mieszamy drobno posiekane: cebulę, korniszony, anchois i natkę pietruszki. W drugiej misce mieszamy musztardę, tabasco, maggi i 2 łyżki oleju. Polędwicę wołową wkładamy na 5 minut do zamrażalnika - ułatwi to później siekanie mięsa.
  • Polędwicę siekamy bardzo ostrym nożem i bardzo drobno - będzie smakować lepiej niż ta zmielona w maszynce do mięsa.
  • Posiekaną polędwicę mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 2 łyżki gazowanej wody mineralnej, żółtko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
  • Wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie robimy grzanki z wiejskiego chleba.
  • Tatara podajemy na ciepłych grzankach.
Dominika Merek