Przepis na pastę z czarnej fasoli
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pasta z czarnej fasoli to świetny dodatek zarówno do chleba upieczonego w domu, jak i do grzanek. Idealnie smakuje ze świeżo upieczoną foccacią. Pastę z czarnej fasoli bez problemu przygotuje nawet początkujący kucharz.
Pastę z czarnej fasoli można przechowywać w lodówce. Idealnie smakuje ze świeżo upieczoną foccacią (przepis również podajemy na naszej stronie). Można ją również stosować jako zamiennik masła w kanapkach. Pasta zawiera dużo pełnowartościowego białka roślinnego i lecytynę, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo oraz lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciemnej fasoli
- ok. 4-5 ząbków czosnku
- 1-2 papryczki ostre
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- świeża kolendra
- 1 łyżka kminku (zmielonego)
- 2-3 krople ostrego sosu tabasco
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić i opłukać, włożyć do pojemnika, w którym będziemy mieszać składniki blenderem.
- Czosnek obrać i wycisnąć do fasoli.
- Papryczki posiekać drobno i również dodać.
- Następnie posiekać kolendrę i wymieszać z fasolą.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Doprawić do smaku.