Przepis na pastę z czarnej fasoli

2021-03-29
Przepis na pastę z czarnej fasoli
Autor: thinkstockphotos.com Pasta z czarnej fasoli to świetne "smarowidło" do kanapek
łatwy
25 min
4

Pasta z czarnej fasoli to świetny dodatek zarówno do chleba upieczonego w domu, jak i do grzanek. Idealnie smakuje ze świeżo upieczoną foccacią. Pastę z czarnej fasoli bez problemu przygotuje nawet początkujący kucharz.

Pastę z czarnej fasoli można przechowywać w lodówce. Idealnie smakuje ze świeżo upieczoną foccacią (przepis również podajemy na naszej stronie). Można ją również stosować jako zamiennik masła w kanapkach. Pasta zawiera dużo pełnowartościowego białka roślinnego i lecytynę, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo oraz lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciemnej fasoli
  • ok. 4-5 ząbków czosnku
  • 1-2 papryczki ostre
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka kminku (zmielonego)
  • 2-3 krople ostrego sosu tabasco

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić i opłukać, włożyć do pojemnika, w którym będziemy mieszać składniki blenderem.
  • Czosnek obrać i wycisnąć do fasoli.
  • Papryczki posiekać drobno i również dodać.
  • Następnie posiekać kolendrę i wymieszać z fasolą.
  • Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Doprawić do smaku.