Przepis na imprezowy hit - serowe fondue z wiśniówką

2021-03-29 17:40

Fondue z wiśniówką to znakomity pomysł na urozmaicenie menu kameralnej imprezy sylwestrowej. Jeśli nie dysponujecie specjalnym naczyniem do foundee, do podania sosu można wykorzystać garnek lub żaroodporne naczynie ustawione na podgrzewaczu.

Fondue z wiśniówką

i

Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g tartego żółtego sera (najlepiej gruyere lub ementaler)
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 4 łyżki wytrawnej wiśniówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino podgrzać, dodać do niego ser, wymieszać i podgrzewać aż powstanie jednolita masa.
  • Dodać wiśniówkę i przyprawy, dokładnie połączyć składniki.
  • Sos podawać w podgrzewanym naczyniu. Znakomicie smakuje z białym oraz razowym pieczywem.