Przepis na imprezowy hit - serowe fondue z wiśniówką
2021-03-29
17:40
Fondue z wiśniówką to znakomity pomysł na urozmaicenie menu kameralnej imprezy sylwestrowej. Jeśli nie dysponujecie specjalnym naczyniem do foundee, do podania sosu można wykorzystać garnek lub żaroodporne naczynie ustawione na podgrzewaczu.
i
łatwy
15 min
4
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g tartego żółtego sera (najlepiej gruyere lub ementaler)
- 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 4 łyżki wytrawnej wiśniówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino podgrzać, dodać do niego ser, wymieszać i podgrzewać aż powstanie jednolita masa.
- Dodać wiśniówkę i przyprawy, dokładnie połączyć składniki.
- Sos podawać w podgrzewanym naczyniu. Znakomicie smakuje z białym oraz razowym pieczywem.