Przekąski na sylwestra Anny Starmach: ziemniaki faszerowane chili con carne

Ziemniaki faszerowane chili con carne
Autor: Shutterstock Ziemniaki faszerowane chili con carne to świetny pomysł na gorącą przekąskę. 
łatwy
60 min
4

Przepis na ziemniaki faszerowane chili con carne to pomysł na imprezową przekąskę Anny Starmach. Jurorka "MasterChefa" pokazała w DDTVN, jak zrobić smaczną przekąskę z ziemniaków, która z miejsca stanie się murowanym hitem sylwestrowego menu. Danie jest łatwe do przygotowania, a do tego bardzo sycące. Goście z pewnością będą zachwyceni!

Sprawdź także: Sałatka z granatem i gorgonzolą, Paluchy francuskie z szynką parmeńską oraz Mini kanapeczki na sylwestra

Sprawdź także>>> Koreczki w 5 wersjach

SKŁADNIKI

  • puszka pomidorów bez skórki
  • 300 g mielonej wołowiny
  • puszka czerwonej fasoli
  • chili pieprz cayenne
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kmin rzymski
  • 100 ml wody
  • 2 cebule
  • oregano
  • 8 ziemniaków
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, kmin, oregano i chili.
  • Dodaj zmieloną wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
  • Dodaj pokrojoną paprykę, gdy zmięknie, wrzuć fasolę i kukurydzę. Gotuj ok. 20 minut.
  • Ziemniaki upiecz w piekarniku. Przekrój na pół i wydrąż środek, aby postały łódeczki.
  • Na wydrążone połówki ziemniaków wyłóż mięso, posyp serem i zapiekaj ok. 10 minut.
Milena Tuzimek
więcej