Przekąski na sylwestra Anny Starmach: ziemniaki faszerowane chili con carne
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na ziemniaki faszerowane chili con carne to pomysł na imprezową przekąskę Anny Starmach. Jurorka "MasterChefa" pokazała w DDTVN, jak zrobić smaczną przekąskę z ziemniaków, która z miejsca stanie się murowanym hitem sylwestrowego menu. Danie jest łatwe do przygotowania, a do tego bardzo sycące. Goście z pewnością będą zachwyceni!
Sprawdź także: Sałatka z granatem i gorgonzolą, Paluchy francuskie z szynką parmeńską oraz Mini kanapeczki na sylwestra
Sprawdź także>>> Koreczki w 5 wersjach
SKŁADNIKI
- puszka pomidorów bez skórki
- 300 g mielonej wołowiny
- puszka czerwonej fasoli
- chili pieprz cayenne
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kmin rzymski
- 100 ml wody
- 2 cebule
- oregano
- 8 ziemniaków
- tarty żółty ser
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, kmin, oregano i chili.
- Dodaj zmieloną wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
- Dodaj pokrojoną paprykę, gdy zmięknie, wrzuć fasolę i kukurydzę. Gotuj ok. 20 minut.
- Ziemniaki upiecz w piekarniku. Przekrój na pół i wydrąż środek, aby postały łódeczki.
- Na wydrążone połówki ziemniaków wyłóż mięso, posyp serem i zapiekaj ok. 10 minut.