Koreczki w 5 wersjach. Przekąski idealne na Sylwestra: popularne finger food

Koreczki w 5 wersjach

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Koreczki - idealnie sprawdzają się na Sylwestra

Koreczki to absolutny hit podczas każdej imprezy. Oto pięć inspirujących pomysłów na przekąski do ekspresowego przygotowania, czyli koreczki w różnych wersjach. Idealnie sprawdzą się także w Sylwestra.

Przekąski do ręki, na jeden kęs to absolutny hit na każdej imprezie. Choć nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy, święcą triumfy na imprezowych bufetach. By nie popadać w monotonię i nie zastawiać całego stołu na Sylwestra wykałaczkami nafaszerowanymi kabanosem i serem, podpowiadamy jakie innowacje można wprowadzić do popularnych koreczków. Pamiętajcie, że przekąska zaprezentuje się wyjątkowo efektownie, jeśli zamiast wykałaczki użyjemy ozdobnych patyczków do koreczków.

Przekąski na Sylwestra - koreczki w wersji standard

Koreczki w wersji standard to absolutni królowie imprezowych stołów. Zwykle składają się z kabanosa, żółtego sera, korniszona oraz papryki. W wersji udoskonalonej wzbogacone są marynowanymi pieczarkami, zielonymi oliwkami czy perłową cebulką marynowaną. Sztuka ich przygotowania? To tak naprawdę żadna sztuka! Na wykałaczkę nabijamy kolejne składniki, powtarzając je co najmniej dwa razy.

W wersji mini caprese

Kolejna propozycja podania koreczków zadowoli fanów popularnej sałatki caprese. Przysmak w kolorystycznej wersji Italii jest nie tylko szybki do przygotowania, ale przede wszystkim smaczny. Do przygotowania koreczków mini caprese potrzebujemy jedynie pomidorków koktajlowych, kulek mini mozzarelli oraz listków świeżej bazylii. Koreczki zaprezentują się najlepiej, jeśli składniki ułożymy zaczynając od pomidorka, którego nakryjemy listkiem bazylii, a na to nadziejemy kulkę sera mozzarella.

Koreczki à la tortilla w wersji mini

Tortille zna chyba każdy z nas. A koreczki à la tortilla? Do przygotowania tej smacznej przekąski potrzebujemy gotowych placków tortilla, plasterków szynki, plasterków żółtego sera oraz liści zielonej sałaty. Na rozłożoną tortillę kładziemy kolejno plasterek szynki i plasterek sera żółtego. Następnie warstwy przykrywamy liściem zielonej sałaty. Całość zawijamy kilkakrotnie, aż do uzyskania oczekiwanego rozmiaru i nadziewamy na wykałaczkę.

Koreczki w wersji lux

Przyszedł czas na coś dla prawdziwych smakoszy, czyli koreczki z serem feta i wędzonym łososiem. By przygotować ten nieco wykwintny smakołyk potrzebujemy jedynie sera feta, wędzonego łososia w plastrach oraz czarnych oliwek. Na kosteczki sera feta kładziemy kawałek wędzonego łosia. Całość dekorujemy całą oliwką. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne!

Przekąski na Sylwestra: koreczki na słodko

Koreczki w wersji wytrawnej święcą triumfy na naszych stołach. Nieco rzadziej spotykane, ale równie popularne są koreczki na słodko. Do ich przygotowania wystarczy banan, winogrono, kiwi oraz ananasy z puszki. Banana, kiwi oraz ananasy kroimy na niewielkie kwadraciki, a winogrono dzielimy na pół. Wszystkie składniki nadziewamy kolejno na wykałaczkę. Aby nadać koreczkowi nieco bardziej wytrawnego smaku, całość możemy skropić sokiem z cytryny.