Prosta przekąska nie tylko na jesienne wieczory. Prosto, smacznie i kremowo

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Aromatyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na późne, jesienne wieczory filmowe. Pieczony ser camembert z syropem klonowym, jabłkiem i orzechami to idealna przekąska. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności i smakuje obłędnie.
Prosta przekąska nie tylko na jesienne wieczory. Idealna dla każdego
Szukasz prostej i aromatycznej przekąski? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się rozkoszować niesamowicie kremowym i smakowitym przysmakiem. A to wszystko zaledwie w kilka chwil.
Czemu akurat camembert? Jest to ser, który po podgrzaniu nie traci swojego kształtu od razu. Zamiast tego jednak staje się kremowy i płynne e środku, dzięki czemu staje się pewnego rodzaju kremowym dipem, który świetnie pasuje do pieczywa, krakersów, a nawet do świeżych i chrupiących warzyw.
Jednak największą robotę bez wątpienia robią tu dodatki. Nie tylko świetnie smakują, ale również wynoszą nasz ser na całkowicie nowy poziom. Jabłko dodaje świeżości i lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu równoważy kremowość sera. Syrop klonowy nadaje karmelowego aromatu, a orzechy nadają mu ciekawej struktury.
Jeśli więc szukamy aromatycznego i prostego przepisu na coś pysznego - ten będzie wyborem idealnym. Wystarczy kilka chwil, by przygotować ten aromatyczny ser z dodatkami, a smak zostanie z nami na długi czas.
SKŁADNIKI
- ok. 200 g sera camembert
- 1 małe jabłko
- 2–3 łyżki syropu klonowego
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta cynamonu
- świeży tymianek
- pieczywo lub krakersy do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Camembert układamy w formie żaroodpornej.
- Jabłko kroimy w cieniutkie plasterki.
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy jabłka.
- Dodajemy odrobinę cynamonu.
- Jabłka wykładamy na ser.
- Polewamy syropem klonowym i posypujemy orzechami.
- Pieczemy około 10 - 12 minut.
- Podajemy z pieczywem lub krakersami.