Prosta przekąska nie tylko na jesienne wieczory. Prosto, smacznie i kremowo

Prosta przekąska nie tylko na jesienne wieczory. Prosto, smacznie i kremowo
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Aromatyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na późne, jesienne wieczory filmowe. Pieczony ser camembert z syropem klonowym, jabłkiem i orzechami to idealna przekąska. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności i smakuje obłędnie.

Prosta przekąska nie tylko na jesienne wieczory. Idealna dla każdego

Szukasz prostej i aromatycznej przekąski? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się rozkoszować niesamowicie kremowym i smakowitym przysmakiem. A to wszystko zaledwie w kilka chwil.

Czemu akurat camembert? Jest to ser, który po podgrzaniu nie traci swojego kształtu od razu. Zamiast tego jednak staje się kremowy i płynne e środku, dzięki czemu staje się pewnego rodzaju kremowym dipem, który świetnie pasuje do pieczywa, krakersów, a nawet do świeżych i chrupiących warzyw.

Jednak największą robotę bez wątpienia robią tu dodatki. Nie tylko świetnie smakują, ale również wynoszą nasz ser na całkowicie nowy poziom. Jabłko dodaje świeżości i lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu równoważy kremowość sera. Syrop klonowy nadaje karmelowego aromatu, a orzechy nadają mu ciekawej struktury.

Jeśli więc szukamy aromatycznego i prostego przepisu na coś pysznego - ten będzie wyborem idealnym. Wystarczy kilka chwil, by przygotować ten aromatyczny ser z dodatkami, a smak zostanie z nami na długi czas.

SKŁADNIKI

  • ok. 200 g sera camembert
  • 1 małe jabłko
  • 2–3 łyżki syropu klonowego
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta cynamonu
  • świeży tymianek
  • pieczywo lub krakersy do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Camembert układamy w formie żaroodpornej.
  • Jabłko kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy jabłka.
  • Dodajemy odrobinę cynamonu.
  • Jabłka wykładamy na ser.
  • Polewamy syropem klonowym i posypujemy orzechami.
  • Pieczemy około 10 - 12 minut.
  • Podajemy z pieczywem lub krakersami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej