Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn
2021-07-04
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prażony młody bób to prawdziwy przysmak. Nie musicie mi wierzyć na słowo, po prostu kupcie paczkę bobu i uprażcie go sami. Oto przepis na przekąskę lepszą niż pop corn. Idealna do oglądania meczu, filmu lub po prostu zachodu słońca.
SKŁADNIKI
- 500 g młodego bobu
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób umyć i osuszyć.
- Patelnię rozgrzać. Dodać osuszone ziarna bobu. Prażyć na suchej patelni przez 2 minuty. W trakcie dwukrotnie potrząsnąć patelnią.
- Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć bób jeszcze 5 minut.
- Dodać pokrojony drobno czosnek i wlać olej. Smażyć, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka.
- Bobu nie mieszać, jest zbyt delikatny, a jedynie potrząsać patelnią.
- Podawać od razu. Najlepszy jest gorący!
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?