Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn

Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prażony młody bób to prawdziwy przysmak. Nie musicie mi wierzyć na słowo, po prostu kupcie paczkę bobu i uprażcie go sami. Oto przepis na przekąskę lepszą niż pop corn. Idealna do oglądania meczu, filmu lub po prostu zachodu słońca. 

SKŁADNIKI

  • 500 g młodego bobu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób umyć i osuszyć. 
  • Patelnię rozgrzać. Dodać osuszone ziarna bobu. Prażyć na suchej patelni przez 2 minuty. W trakcie dwukrotnie potrząsnąć patelnią. 
  • Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć bób jeszcze 5 minut. 
  • Dodać pokrojony drobno czosnek i wlać olej. Smażyć, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka.
  • Bobu nie mieszać, jest zbyt delikatny, a jedynie potrząsać patelnią. 
  • Podawać od razu. Najlepszy jest gorący! 
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej