Placki z pietruszki z koperkiem

2021-03-29
Placki z pietruszki
Autor: Shutterstock Rumiane pyszne placuszki z pietruszki zachęcają do jedzenia
łatwy
40 min
4

Placki z pietruszki  są zaskakująco smaczne. Można je podać jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa, również gulaszu. Są mniej kaloryczne od ziemniaczanych. W ten sam sposób można przyrządzić placuszki z pasternaku

SKŁADNIKI

  • 2 korzenie pietruszki
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
  • Dodać jajko, mąkę, jogurt, oliwę i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  • Jeśli ciasto jest za gęste – dodać dodatkową łyżkę jogurtu.
  • Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
  • Podawać posypane koperkiem.