Placki z pietruszki z koperkiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Placki z pietruszki są zaskakująco smaczne. Można je podać jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa, również gulaszu. Są mniej kaloryczne od ziemniaczanych. W ten sam sposób można przyrządzić placuszki z pasternaku.
SKŁADNIKI
- 2 korzenie pietruszki
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
- Dodać jajko, mąkę, jogurt, oliwę i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
- Jeśli ciasto jest za gęste – dodać dodatkową łyżkę jogurtu.
- Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
- Podawać posypane koperkiem.