Pijany bekon - przepis na pyszną, piwną przekąskę z grilla
2022-06-16
łatwy
20 min
4
Pijany bekon to oryginalna przekąska z boczku marynowanego w piwie i pieczonego na grillu. Potrawa łatwa i przyjemna w wykonaniu. Nadmiar piwa można skonsumować. Nie zaszkodzi.
SKŁADNIKI
- 20 plastrów bekonu
- Marynata:
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- 2 szklanki piwa
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty wymieszać. Zalać nią bekon i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Potem opiekać na grillu z obydwu stron po 5 minut, posmarować go piwem i znowu piec po 5 minut z obu stron.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne