Pijany bekon - przepis na pyszną, piwną przekąskę z grilla

2022-06-16
Pijany bekon
Autor: Shutterstock Pijany bekon czyli grillowany boczek marynowany w piwie.
łatwy
20 min
4

Pijany bekon to oryginalna przekąska z boczku marynowanego w piwie i pieczonego na grillu. Potrawa łatwa i przyjemna w wykonaniu. Nadmiar piwa można skonsumować. Nie zaszkodzi.

SKŁADNIKI

  • 20 plastrów bekonu
  • Marynata:
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 szklanki piwa
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty wymieszać. Zalać nią bekon i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Potem opiekać na grillu z obydwu stron po 5 minut, posmarować go piwem i znowu piec po 5 minut z obu stron.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne