Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

2019-09-13
Pieczone słodkie papryczki chili
Autor: Shutterstock Pieczone słodkie papryczki chili to bardzo łatwa do przygotowana, acz efektowna przystawka.
łatwy
20 min
4

Pieczone słodkie papryczki chili to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka, która smakuje świetnie, pachnie rewelacyjnie, a do tego pięknie wygląda.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

10 strąków słodkiego chili

szklanka oliwy

2 łyżki octu winnego

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżej natki

pieprz i sól (grubo mielone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Papryczki myjemy, osuszamy i władamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Przed upieczeniem papryczki można też przekroić wzdłuż i usunąć nasiona, ale w całości lepiej wyglądają.

Papryki powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpadać się. Gdy będą gotowe wyjmujemy je z pieca i przekładamy do salaterki.

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy niezbyt drobno. Posypujemy nimi papryki.

Olej mieszamy z octem i zalewamy nim papryki. Doprawiamy grubo zmieloną solą i pieprzem młotkowanym.