Pieczona cebula - niebiański dodatek do steków, burgerów i nie tylko

Pieczona cebula - niebiański dodatek do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Pieczona cebula - niebiański dodatek do wszystkiego
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pieczona cebula pod wpływem temperatury nabiera słodkiego smaku. Przepis na pieczoną cebulę nie jest dietetyczny, ani lekkostrawny, ale powolne pieczenie uwalnia niesamowity smak cebuli. Możecie ją podać do steku, bryzolu, burgera, czy domowego mielonego. Niebiański smak cebuli rekompensuje wylane łzy podczas krojenia królowej warzyw! 

SKŁADNIKI

  • 3-4 cebule cukrowe, słodkie i soczyste
  • 100 g masła schłodzonego
  • 1 szklanka sera cheddar startego
  • 1 szklanka sera mozzarella startego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie pomaruj olejem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Podgrzeg formę do 180°C.
  • Pokrój cebulę cukrową w plastry o grubości około 1 cm i podziel na kółka. 
  • Ułożyć krążki cebuli w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Na cebuli rozłóż wiórki masła startego na tarce o dużych oczkach.
  • Posyp dwoma rodzajam sera. Wstaw do piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy ser zacznie się rumienić. 
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5-7 minut. Następnie podawaj posypane ziołami, jako przystawkę lub dodaj do ulubionego burgera. 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej