Pieczona brukselka z mrożonki: sprytny trik na pyszny dodatek do obiadu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mrożona brukselka ma niewykorzystany potencjał. Jeśli chcecie wydobyć maksimum smaku z tego warzywa, to go nie gotujcie, tylko upieczcie. Pieczona brukselka mrożona to świetny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450-500 g mrożonej brukselki
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselką polać oliwa i wymieszać tak, aby cała pokryta została tłuszczem.
- Przyprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę wyłożyć brukselkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 10 minut.
- Po 10 minutach wyjąć blachę i przeciąć brukselki na pół. Piec jeszcze 15 minut.
- Podawać póki gorąca.