Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów

2021-03-29
Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów
Autor: thinkstockphotos.com Smażone pieczarki z sosem to smaczna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych. 
łatwy
30 min
4

Panierowane pieczarki mogą stanowić bezmięsne danie obiadowe albo bardzo elegancka przekąskę - zależy  to  od wielkości  grzybów.  Łatwe do przygotowania, niedrogie pieczarki potrafią zadać  szyku w każdych okolicznościach.

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Faworki z ziemniaków, Popcorn chicken oraz Kabanosy w cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 300 g jednakowych pieczarek średniego rozmiaru
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
  • ćwierć łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki, jeśli tego wymagają oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć.
  • Wymieszać mąkę ryżową, sól i suszony czosnek. Dodać wodę i dobrze wymieszać.
  • Pieczarki zanurzać w cieście, tak aby pokryło je całkowicie.
  • Następnie pieczarki obtoczyć równomiernie w kaszce kukurydzianej lub tartej bułce.
  • Smążyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone grzyby odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Gotowe grzyby nadziewać po trzy sztuki na drewniany patyczek do szaszłyków. Podawać z jogurtowym sosem.