Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów

Panierowane pieczarki mogą stanowić bezmięsne danie obiadowe albo bardzo elegancka przekąskę - zależy to od wielkości grzybów. Łatwe do przygotowania, niedrogie pieczarki potrafią zadać szyku w każdych okolicznościach.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Faworki z ziemniaków, Popcorn chicken oraz Kabanosy w cieście francuskim
300 g jednakowych pieczarek średniego rozmiaru
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka wody
pół szklanki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
ćwierć łyżeczki soli
pół łyżeczki suszonego czosnku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki, jeśli tego wymagają oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć.
Wymieszać mąkę ryżową, sól i suszony czosnek. Dodać wodę i dobrze wymieszać.
Pieczarki zanurzać w cieście, tak aby pokryło je całkowicie.
Następnie pieczarki obtoczyć równomiernie w kaszce kukurydzianej lub tartej bułce.
Smążyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone grzyby odsączyć na papierowym ręczniku.
Gotowe grzyby nadziewać po trzy sztuki na drewniany patyczek do szaszłyków. Podawać z jogurtowym sosem.