Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów

2017-09-07
Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów
Autor: thinkstockphotos.com Smażone pieczarki z sosem to smaczna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych. 
łatwy
30 min
4

Panierowane pieczarki mogą stanowić bezmięsne danie obiadowe albo bardzo elegancka przekąskę - zależy  to  od wielkości  grzybów.  Łatwe do przygotowania, niedrogie pieczarki potrafią zadać  szyku w każdych okolicznościach.

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Faworki z ziemniaków, Popcorn chicken oraz Kabanosy w cieście francuskim

Składniki

300 g jednakowych pieczarek średniego rozmiaru

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka wody

pół szklanki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki

ćwierć łyżeczki soli

pół łyżeczki suszonego czosnku

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki, jeśli tego wymagają oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć.

Wymieszać mąkę ryżową, sól i suszony czosnek. Dodać wodę i dobrze wymieszać.

Pieczarki zanurzać w cieście, tak aby pokryło je całkowicie.

Następnie pieczarki obtoczyć równomiernie w kaszce kukurydzianej lub tartej bułce.

Smążyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone grzyby odsączyć na papierowym ręczniku.

Gotowe grzyby nadziewać po trzy sztuki na drewniany patyczek do szaszłyków. Podawać z jogurtowym sosem.