Pieczarki w chrupiącej panierce: przekąska ze smażonych grzybów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Panierowane pieczarki mogą stanowić bezmięsne danie obiadowe albo bardzo elegancka przekąskę - zależy to od wielkości grzybów. Łatwe do przygotowania, niedrogie pieczarki potrafią zadać szyku w każdych okolicznościach.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Faworki z ziemniaków, Popcorn chicken oraz Kabanosy w cieście francuskim
SKŁADNIKI
- 300 g jednakowych pieczarek średniego rozmiaru
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka wody
- pół szklanki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
- ćwierć łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki, jeśli tego wymagają oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć.
- Wymieszać mąkę ryżową, sól i suszony czosnek. Dodać wodę i dobrze wymieszać.
- Pieczarki zanurzać w cieście, tak aby pokryło je całkowicie.
- Następnie pieczarki obtoczyć równomiernie w kaszce kukurydzianej lub tartej bułce.
- Smążyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone grzyby odsączyć na papierowym ręczniku.
- Gotowe grzyby nadziewać po trzy sztuki na drewniany patyczek do szaszłyków. Podawać z jogurtowym sosem.