Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek
2021-10-18
łatwy
30 min
4
Pesto z buraków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idealne na kanapki?
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni,
- 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu lub sera Bursztyn, ewentualnie feta
- 1 ząbek czosnku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
- do podania: grzanki i ser kozi lub feta.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyte i osuszone, zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nastawionym na 200 stopni.
- Po godzinie trzeba sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków czy są miękkie.
- Następnie wyjmujemy je z piekarnika i kroimy na kawałki. Miksujemy blenderem z orzeszkami, serem, czosnkiem i oliwą.
- Doprawiamy przyprawami, opcjonalnie octem winnym, ale dosłownie kropelką!
- Tak przygotowane pesto rozsmarowujemy na grzankach, a na wierzchu układamy kosteczki sera, bądź pokruszonej fety.
- Do dekoracji możemy dodać listki świeżych ziół lub orzeszki pinii. Do przekąski świetnie pasuje półwytrawne, czerwone wino.
Beszamel - Buraki