Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek

2021-10-18
Delfina
Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek
Autor: Shutterstock Pesto z buraków to świetny dodatek do kanapek, grzanek i znakomita imprezowa przekąska - niskokaloryczna i zdrowa!
łatwy
30 min
4

Pesto z buraków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idealne na kanapki?

SKŁADNIKI

  • 2 duże buraki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni,
  • 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu lub sera Bursztyn, ewentualnie feta
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
  • do podania: grzanki i ser kozi lub feta.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyte i osuszone, zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nastawionym na 200 stopni.
  • Po godzinie trzeba sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków czy są miękkie.
  • Następnie wyjmujemy je z piekarnika i kroimy na kawałki. Miksujemy blenderem z orzeszkami, serem, czosnkiem i oliwą.
  • Doprawiamy przyprawami, opcjonalnie octem winnym, ale dosłownie kropelką!
  • Tak przygotowane pesto rozsmarowujemy na grzankach, a na wierzchu układamy kosteczki sera, bądź pokruszonej fety.
  • Do dekoracji możemy dodać listki świeżych ziół lub orzeszki pinii. Do przekąski świetnie pasuje półwytrawne, czerwone wino.
Beszamel - Buraki
Delfina