Pesto z cukinii - super patent na cukinię!
2021-10-18
łatwy
20 min
4
Pesto z cukinii to pomysł na oryginalne i pyszne zagospodarowanie nadmiaru tego warzywa. Nadmiaru, bo cukinia jak obrodzi, to nie bierze jeńców.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażonych na suchej patelni)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ⅓ szklanki oliwy extra vergine
- 1 garść świeżych listków bazylii
- 1 garść szpinaku lub 1 duży zblanszowany liść jarmużu, bez twardych części
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą cukinię pokroić na plastry i poddusić na oliwie.
- Orzechy lub sezam uprażyć na suchej patelni i zblendować na drobno.
- Dodać pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, miksować na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dolewać oliwę cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Polecamy też: