Pesto z cukinii - super patent na cukinię!

Pesto z cukinii - super patent na cukinię!
Autor: Shutterstock Pesto z cukinii to doskonały bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Idealne zarówno do pieczywa albo makaronu
łatwy
20 min
4

Pesto z cukinii to pomysł na oryginalne i pyszne zagospodarowanie nadmiaru tego warzywa. Nadmiaru, bo cukinia jak obrodzi, to nie bierze jeńców.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażonych na suchej patelni)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ⅓ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1 garść szpinaku lub 1 duży zblanszowany liść jarmużu, bez twardych części
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą cukinię pokroić na plastry i poddusić na oliwie.
  • Orzechy lub sezam uprażyć na suchej patelni i zblendować na drobno.
  • Dodać pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, miksować na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dolewać oliwę cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?