Pesto cytrynowo-szpinakowe: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
pesto cytrynowo-szpinakowe, pesto ze szpinaku
Autor: Shutterstock Pesto ze szpinaku z dodatkiem cytryny i bazylii to smakowity, prosty i zdrowy dodatek do makaronu.
łatwy
15 min
4

Pesto szpinakowo-cytrynowe to rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad. Wystarczy dobry makaron, kilka składników na prosty sos, sprawny blender... i w kwadrans stawiasz na stole smaczny, niebanalny posiłek.

Szpinak to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świeży idealnie nadaje się na sałatki (zwłaszcza szpinak baby), koktajle, pesto. Duszony  bywa dodatkiem do dań z makaronu, lasagne. Zblanszowany lub mrożony  doskonale nadaje się do przygotowania wytrawnych i słodkich  wypieków.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g szpinaku
  • garść bazylii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g startego sera pecorino
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 500 g makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzech włoskie rozkrusz, delikatnie upraż na patelni i wystudź.
  • Szpinak umyj i osusz. Wszystkie składniki oprócz sera zmiksuj na pastę.
  • Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody z gotującego się makaronu.
  • Wymieszaj sos z 80 g startego sera pecorino i gorącym makaronem. Podawaj posypane pozostałym serem.
Anna Olchowik