Pesto cytrynowo-szpinakowe: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pesto szpinakowo-cytrynowe to rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad. Wystarczy dobry makaron, kilka składników na prosty sos, sprawny blender... i w kwadrans stawiasz na stole smaczny, niebanalny posiłek.
Szpinak to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świeży idealnie nadaje się na sałatki (zwłaszcza szpinak baby), koktajle, pesto. Duszony bywa dodatkiem do dań z makaronu, lasagne. Zblanszowany lub mrożony doskonale nadaje się do przygotowania wytrawnych i słodkich wypieków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g szpinaku
- garść bazylii
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 120 g startego sera pecorino
- 50 g uprażonych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- 500 g makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzech włoskie rozkrusz, delikatnie upraż na patelni i wystudź.
- Szpinak umyj i osusz. Wszystkie składniki oprócz sera zmiksuj na pastę.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody z gotującego się makaronu.
- Wymieszaj sos z 80 g startego sera pecorino i gorącym makaronem. Podawaj posypane pozostałym serem.