Pasztet ziemniaczany z kiszoną kapustą - świetna i tania przekąska lub dodatek do pieczywa
2021-08-17
łatwy
45 min
8
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasztet ziemniaczany z kiszoną kapustą znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek, samodzielna przekąska lub element dania głównego. W tej ostatniej wersji świetnie smakuje podsmażony na dobrym oleju lub zapieczony w piekarniku z odrobiną parmezanu lub mozzarelli.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 300 g odsączonej z soku kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta mielonej papryki
- opcjonalnie kilka kropli maggi
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju wraz z przyprawami: liśćmi laurowymi, majerankiem i kminkiem. Wyjąć liście laurowe. Odstawić.
- Kapustę dobrze odcisnąć z soku i pokroić dość drobno.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach na tarce. Odcedzić na sicie z nadmiaru płynu.
- Do tartych ziemniaków dodać posiekaną kapustę oraz przesmażoną z przyprawami cebulę, wymieszać.
- Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i mieloną papryką (łagodną lub ostrą - w zależności od upodobań).
- Dodać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 90 min. Upieczony wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby dobrze się ścisnął.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?