Pasztet ziemniaczany z kiszoną kapustą - świetna i tania przekąska lub dodatek do pieczywa

Pasztet z ziemniaków i kiszonej kapusty
Autor: Shutterstock Pasztet z ziemniaków i kiszonej kapusty na kamiennym rustykalnym blacie.
łatwy
45 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasztet ziemniaczany z kiszoną kapustą znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek, samodzielna przekąska lub element dania głównego. W tej ostatniej wersji świetnie smakuje podsmażony na dobrym oleju lub zapieczony w piekarniku z odrobiną parmezanu lub mozzarelli. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g odsączonej z soku kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3  łyżki bułki tartej
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta mielonej papryki
  • opcjonalnie kilka kropli maggi
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju wraz z przyprawami: liśćmi laurowymi, majerankiem i kminkiem. Wyjąć liście laurowe. Odstawić.
  • Kapustę dobrze odcisnąć z soku i pokroić dość drobno.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach na tarce. Odcedzić na sicie z nadmiaru płynu.
  • Do tartych ziemniaków dodać posiekaną kapustę oraz przesmażoną z przyprawami cebulę, wymieszać.
  • Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i mieloną papryką (łagodną lub ostrą - w zależności od upodobań).
  • Dodać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 90 min. Upieczony wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby dobrze się ścisnął.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej