Pasztet z Żurawiną - przepis na Boże Narodzenie
2021-03-29
średni
180 min
4
Pasztet na Boże Narodzenie to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Nie tylko wybornie smakuje, lecz także ładnie komponuje się z kolorowymi pierniczkami i bożonarodzeniowymi dekoracjami. Samym bowiem wyglądem przypomina wyborne ciasto. Oczywiście taki pasztet z powodzeniem można robić przez cały rok! Sprawdź jak zrobić pasztet z żurawiną.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dodatkami: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami orazPasztet z grzybami.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- 0,7 kg wołowiny (bez kości)
- 20 dag wątróbki cielęcej
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 kajzerki
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 średniej wielkości cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól (płaska łyżeczka)
- pieprz mielony (płaska łyżeczka)
- 2 łyżki masła (do formy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój wszystkie mięsa (poza wątróbką) w kostkę. Obierz i pokrój cebulę. Całość włóż do garnka przeznaczonego do duszenia mięsa.
- Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godz.). 15 minut przed końcem duszenia włóż wątróbkę i rozdrobnione ząbki czosnku.
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i włóż do niego przekrojone na pół kajzerki i żurawinę. Pozostaw do czasu, aż masa mięsna wystygnie.
- Tak przygotowany farsz przepuść 3 razy przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodaj gałkę muszkatołową, jajka, sól i pieprz. Całość ponownie wymieszaj. (Jak przyprawić świąteczny pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją masą mięsną i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pasztet należy piec godzinę. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)