Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis!

2021-03-29
Pasztet z wątróbek gęsich
Autor: Shutterstock Pasztet z wątróbek gęsich jest idealnym dodatkiem do odświętnych grzanek i codziennych kanapek. 
łatwy
40 min
4

Przepis na szybki i smaczny pasztet z wątróbek gęsich. Przyrządzony z cebulą i grzybami, puszysty pasztet gęsi będzie smacznym smarowidłem do świeżego pieczywa. Sprawdź, jak zrobić domowy pasztet z gęsich podrobów.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet w wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbki bez pieczenia.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 2 gęsie wątróbki
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 dag cebuli
  • 3 dag smalcu
  • 10 dag masła
  • gałka muszkatołowa
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyć, zalać wodą, a gdy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem mleka.
  • Grzyby wyjąć a wywar odparować, aby pozostały 3 łyżki płynu.
  • Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na smalcu.
  • Do miękkiej cebuli dodać umyte i oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić 10 minut.
  • Wątróbkę z cebulę zmiksować lub przepuść przez maszynkę (3 razy).
  • Dodać wywar grzybowy, wymieszać, przyprawić i utrzeć z masłem na krem. Pasztet z gęsich wątróbek gotowy!