Pasztet z łososia w cieście francuskim: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie

Pasztet z łososia w cieście francuskim
Autor: Archiwum Pasztet z łososia w cieście francuskim w formie małych babeczek. Można także przygotować duży, pojedynczy pasztet, a później serwować go pokrojony na plastry.
średni
40 min
4

Pasztet z łososia - to nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigilijnej. Pasztet można także podać jako przystawkę przed obiadem w Boże Narodzenie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg łososia bez skóry i ości
  • 2 małe cebule
  • 100 ml białego wina, pasującego do łososia
  • 50 ml białego octu winnego
  • 4-5 goździków
  • przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki tartej bułki
  • ciasto francuskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju rzepakowego.
  • Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego łososia, smażyć przez chwilę.
  • Dodać wino, ocet i przyprawy, gotować do momentu odparowania płynów.
  • Wyjąć przyprawy, zmiksować.
  • Gdy masa trochę przestygnie dodać 1 całe jajko, żółtko i bułkę tartą.
  • Do wyłożonej ciastem francuskim formy przełożyć masę z łososia i przykryć ciastem, brzegi dokładnie zlepić.
  • Wierzch ciasta nakłuć w kilku miejscach i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w piekarniku średnio nagrzanym (180 st. C) przez ok. 35-40 minut.
  • Pasztet z łososia podajemy na zimno, pokrojony w plastry, z dodatkiem chrzanu. Pasztet można również upiec w kokilkach wyłożonych ciastem francuskim - powstaną wtedy porcje dla jednej osoby. Pojedyncze porcje można udekorować plastrem łososia wędzonego.
Monika Czerwińska-Konarska
więcej