Pasztet z łososia w cieście francuskim: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie
2021-03-29
średni
40 min
4
Pasztet z łososia - to nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigilijnej. Pasztet można także podać jako przystawkę przed obiadem w Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg łososia bez skóry i ości
- 2 małe cebule
- 100 ml białego wina, pasującego do łososia
- 50 ml białego octu winnego
- 4-5 goździków
- przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki tartej bułki
- ciasto francuskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju rzepakowego.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego łososia, smażyć przez chwilę.
- Dodać wino, ocet i przyprawy, gotować do momentu odparowania płynów.
- Wyjąć przyprawy, zmiksować.
- Gdy masa trochę przestygnie dodać 1 całe jajko, żółtko i bułkę tartą.
- Do wyłożonej ciastem francuskim formy przełożyć masę z łososia i przykryć ciastem, brzegi dokładnie zlepić.
- Wierzch ciasta nakłuć w kilku miejscach i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w piekarniku średnio nagrzanym (180 st. C) przez ok. 35-40 minut.
- Pasztet z łososia podajemy na zimno, pokrojony w plastry, z dodatkiem chrzanu. Pasztet można również upiec w kokilkach wyłożonych ciastem francuskim - powstaną wtedy porcje dla jednej osoby. Pojedyncze porcje można udekorować plastrem łososia wędzonego.