Pasztet z karpia gotowany - prawdziwy delikates nie tylko na święta

Pasztet z karpia gotowany - prawdziwy delikates nie tylko na święta
Autor: Shutterstock GOtowany pasztet z karpia to hit na świątecznym stole
średni
45 min
6

Dieta niskokaloryczna

Pasztet z karpia - gotowany lub pieczony to królewska przekąska. Tak przygotowany karp smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą lub rybami w ogóle. Warto przygotować to danie i zachwycić biesiadników.

Zobacz galerię! Dowiedz się, ile kalorii mają potrawy wigilijne!

SKŁADNIKI

  • 800 g karpia
  • 1 spora marchewka
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa (poza cebulą) obrać i zalać wodą, dodać sól i przyprawy, gotować aż będą al dente.
  • Do wywaru dodać karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, gotować do miękkości ryby.
  • Warzywa i rybę odcedzić, w wywarze namoczyć czerstwą bułkę.
  • Rybę obrać z ości i zemleć w maszynce razem z cebulą, ugotowanymi warzywami i ugotowanym jajkiem.
  • Masę wymieszać z surowym jajkiem, odciśniętą bułką oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę przełożyć do torebki do smażenia lub gotowania, uformować zgrabny baton, bardzo szczelnie zamknąć i gotować na parze ok. godziny. Można też pasztet upiec.
  • Podawać udekorowany ikrą lub kawałkami łososia w plastrach.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej