Pasztet z karpia gotowany - prawdziwy delikates nie tylko na święta
2021-11-26
średni
45 min
6
Dieta niskokaloryczna
Pasztet z karpia - gotowany lub pieczony to królewska przekąska. Tak przygotowany karp smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą lub rybami w ogóle. Warto przygotować to danie i zachwycić biesiadników.
Zobacz galerię! Dowiedz się, ile kalorii mają potrawy wigilijne!
SKŁADNIKI
- 800 g karpia
- 1 spora marchewka
- 1 spora pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (poza cebulą) obrać i zalać wodą, dodać sól i przyprawy, gotować aż będą al dente.
- Do wywaru dodać karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, gotować do miękkości ryby.
- Warzywa i rybę odcedzić, w wywarze namoczyć czerstwą bułkę.
- Rybę obrać z ości i zemleć w maszynce razem z cebulą, ugotowanymi warzywami i ugotowanym jajkiem.
- Masę wymieszać z surowym jajkiem, odciśniętą bułką oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę przełożyć do torebki do smażenia lub gotowania, uformować zgrabny baton, bardzo szczelnie zamknąć i gotować na parze ok. godziny. Można też pasztet upiec.
- Podawać udekorowany ikrą lub kawałkami łososia w plastrach.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole