Pasztet warzywny z fasolą - przepis na wegetariański pasztet

2022-04-01
expert
Pasztet warzywny z fasolą - przepis na wegetariański pasztet
Autor: Shutterstock Wegetariański pasztet - zamiennik klasycznego mięsnego dania.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Pasztet warzywny to doskonała świąteczna przystawka albo wegetariański odpowiednik mięsnych dań na pierwszy i drugi dzień świąt. Tym razem proponujemy przepis na pasztet warzywny z fasoli. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo pożywny. Sprawdź, jak go przyrządzić.

SKŁADNIKI

  • ok. 2 szklanki fasoli
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
  • Następnie czekamy aż wystygną i mielimy je w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
  • Kolejnym krokiem jest wymieszanie dokładnie całej masy po dodaniu do niej jajek. Oczywiście całość doprawiamy pieprzem i solą, a także innymi przyprawami w zależności od gustu. Stopień ostrości naszego pasztetu ustalamy sami. Jeśli to danie ma się pojawić na świątecznym stole warto pamiętać, aby nie przesadzać z ostrością.
  • Po dokładnym wymieszaniu, jeśli konsystencja jest dosyć rzadka, możemy dodać tartą bułkę. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki.
  • Pasztet wegetariański pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę i dziesięć minut.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

expert