Pasztet warzywny z fasolą - przepis na wegetariański pasztet
2022-04-01
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Pasztet warzywny to doskonała świąteczna przystawka albo wegetariański odpowiednik mięsnych dań na pierwszy i drugi dzień świąt. Tym razem proponujemy przepis na pasztet warzywny z fasoli. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo pożywny. Sprawdź, jak go przyrządzić.
SKŁADNIKI
- ok. 2 szklanki fasoli
- 1 ziemniak
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 1 duża cebula
- 1 por
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- suszony imbir
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- oliwki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
- Następnie czekamy aż wystygną i mielimy je w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
- Kolejnym krokiem jest wymieszanie dokładnie całej masy po dodaniu do niej jajek. Oczywiście całość doprawiamy pieprzem i solą, a także innymi przyprawami w zależności od gustu. Stopień ostrości naszego pasztetu ustalamy sami. Jeśli to danie ma się pojawić na świątecznym stole warto pamiętać, aby nie przesadzać z ostrością.
- Po dokładnym wymieszaniu, jeśli konsystencja jest dosyć rzadka, możemy dodać tartą bułkę. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki.
- Pasztet wegetariański pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę i dziesięć minut.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.