Pasztet polski - sprawdzony przepis na pasztet z mięsa mieszanego

2021-03-29
Pasztet z mięsa mieszanego
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet polski przygotowuje się z mięsa mieszanego, im więcej gatunków, tym lepszy smak.
łatwy
40 min
4

Prawdziwy pasztet polski robi się z kilku gatunków mięs gotowanych z warzywami i przyprawami. Pieczony pasztet gości na naszych stołach z okazji świąt i przyjęć. Podajemy go pokrojony w plastry na półmisku. Obok tradycyjnego pasztetu nie może zabraknąć ćwikły, chrzanu oraz marynowanych grzybków.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:  Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 30 dag wieprzowiny
  • 30 dag cielęciny
  • 20 dag surowego boczku
  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • pół kajzerki
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki pieprzu zielonego lub czerwonego w ziarnach
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso, boczek, marchew, pietruszkę, cebulę uduś powoli z przyprawami do miękkości (w połowie duszenia posól).
  • Wystudź, usuń kości. Pokrojoną wątrobę zalej szklanką wywaru i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Bułkę namocz w wywarze, odciśnij.
  • Mięso, boczek, warzywa, wątróbkę, bułkę zmiel dwa razy w maszynce, za drugim razem z gęstym sitkiem. Dodaj jajka, pieprz ziarnisty, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij masą do 3/4 wysokości, piecz ok. 1,5 godziny w temp. 150ºC.
  • Letni wyjmij z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)