Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średnia wędzona makrela
- 2 jaja
- kilka gałązek szczypioru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makrelę oczyść z ości, przełóż do salaterki i rozdrobnij widelcem.
- Jaja ugotuję na twardo, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do makreli dodaj jaja, drobno posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku oraz majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby pasta po wymieszaniu odpowiadała twoim preferencjom.
- Podawaj na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem - naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.