Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Wystarczy puszka tuńczyka i nieco soku grejpfrutowego by wyczarować niesamowitą w smaku pastę, którą można podać jako smarowidło do pieczywa lub dip do przekąsek. Orzeźwiający aromat grejpfruta świetnie komponuje się z wyrazistym tuńczykiem i kremowym majonezem, dając kubkom smakowym moc wrazeń.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
- 1 grejpfrut
- 3 łyżki majonezu
- siekana natka pietruszki (opcjonalnie)
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju oraz z zalewy.
- Z 1 grejpfruta odkroić ok 1/3, z reszty wycisnąć sok.
- Tuńczyka wymieszać z majonezem i sokiem z grejpfruta, dodać natkę, sól i pieprz do smaku.
- Pozostały kawałek grejpfruta obrać i podzielić na cząstki, udekorować nim pastę.