Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą

Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą
Autor: Shutterstock Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą świetnie smakuje z krakersami.
łatwy
10 min
4

Wystarczy puszka tuńczyka i nieco soku grejpfrutowego by wyczarować niesamowitą w smaku pastę, którą można podać jako smarowidło do pieczywa lub dip do przekąsek. Orzeźwiający aromat grejpfruta świetnie komponuje się z wyrazistym tuńczykiem i kremowym majonezem, dając kubkom smakowym moc wrazeń.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
  • 1 grejpfrut
  • 3 łyżki majonezu
  • siekana natka pietruszki (opcjonalnie)
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju oraz z zalewy.
  • Z 1 grejpfruta odkroić ok 1/3, z reszty wycisnąć sok.
  • Tuńczyka wymieszać z majonezem i sokiem z grejpfruta, dodać natkę, sól i pieprz do smaku.
  • Pozostały kawałek grejpfruta obrać i podzielić na cząstki, udekorować nim pastę.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej