Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Wystarczy puszka tuńczyka i nieco soku grejpfrutowego by wyczarować niesamowitą w smaku pastę, którą można podać jako smarowidło do pieczywa lub dip do przekąsek. Orzeźwiający aromat grejpfruta świetnie komponuje się z wyrazistym tuńczykiem i kremowym majonezem, dając kubkom smakowym moc wrazeń.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
 - 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
 - 1 grejpfrut
 - 3 łyżki majonezu
 - siekana natka pietruszki (opcjonalnie)
 - pieprz i sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju oraz z zalewy.
 - Z 1 grejpfruta odkroić ok 1/3, z reszty wycisnąć sok.
 - Tuńczyka wymieszać z majonezem i sokiem z grejpfruta, dodać natkę, sól i pieprz do smaku.
 - Pozostały kawałek grejpfruta obrać i podzielić na cząstki, udekorować nim pastę.