Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą

Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą
Autor: Shutterstock Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą świetnie smakuje z krakersami.
łatwy
10 min
4

Wystarczy puszka tuńczyka i nieco soku grejpfrutowego by wyczarować niesamowitą w smaku pastę, którą można podać jako smarowidło do pieczywa lub dip do przekąsek. Orzeźwiający aromat grejpfruta świetnie komponuje się z wyrazistym tuńczykiem i kremowym majonezem, dając kubkom smakowym moc wrazeń.

Składniki

1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju

1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym

1 grejpfrut

3 łyżki majonezu

siekana natka pietruszki (opcjonalnie)

pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju oraz z zalewy.

Z 1 grejpfruta odkroić ok 1/3, z reszty wycisnąć sok.

Tuńczyka wymieszać z majonezem i sokiem z grejpfruta, dodać natkę, sól i pieprz do smaku.

Pozostały kawałek grejpfruta obrać i podzielić na cząstki, udekorować nim pastę.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej