Pasta z jajek i szynki - bez majonezu!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pasta z jajek na twardo i szynki bez dodatku majonezu jest delikatna, bardziej zwarta. Nadaje się tez do faszerowania jajek, na przykład na wielkanocny stół.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 110-120 g szynki
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być lniany lub inny)
- 0,5 łyżeczki delikatnej musztardy
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać jajka, przeciąć je i delikatnie wyjąć żółtka- przełożyć je do miseczki.
- Do żółtek dolać olej i utrzeć je z tłuszczem na gładką pastę.
- Szynkę i ugotowane białka posiekać drobniutko i połączyć ze szczypiorkiem oraz utartymi żółtkami.
- Doprawić musztardą, solą i pieprzem.