Pasta z jajek i szynki - bez majonezu!

2021-03-29
Pasta z jajek i szynki - bez majonezu!
Autor: Shutterstock Pastą z jaj i szynki można też faszerować jajka
łatwy
15 min
4

Pasta z jajek na twardo i szynki bez dodatku majonezu jest  delikatna, bardziej zwarta. Nadaje się tez do faszerowania jajek, na  przykład na wielkanocny  stół.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 110-120 g szynki
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być lniany lub inny)
  • 0,5 łyżeczki delikatnej musztardy
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać jajka, przeciąć je i delikatnie wyjąć żółtka- przełożyć je do miseczki.
  • Do żółtek dolać olej i utrzeć je z tłuszczem na gładką pastę.
  • Szynkę i ugotowane białka posiekać drobniutko i połączyć ze szczypiorkiem oraz utartymi żółtkami.
  • Doprawić musztardą, solą i pieprzem.