Pasta serowa ze świeżymi ziołami: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pasty to idealne dodatki do pieczywa - każdy składnik wzbogaca smak, dodaje też nowych wartości odżywczych. Plasterek żółtego sera położony na kanapce ociera się o kulinarny banał, ale pasta z sera z ziołami - to zupełnie coś innego. Wypróbuj nasz przepis na pyszną ziołową pastę serową.
Pastę można ją także wykorzystać zamiast pesto. Wystarczy wlać kilka łyżeczek wody pozostałej z gotującego się makaronu i gotowe. Nie nadaje się ona jednak do podgrzewania.
SKŁADNIKI
- po 1 pęczku bazylii, tymianku, szałwii
- 3 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3/4 szklanki startego sera np. tylżyckiego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce.
- Zioła, czosnek, oliwki, pestki słonecznika i kardamon zmiksować na gładką masę w blenderze.
- Dodać starty na małych oczkach ser oraz oliwę, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Pastę wlać do małych słoików i przechowywać w zimnym miejscu (w lodówce może stać do dwóch tygodni).