Pasta serowa ze świeżymi ziołami: łatwy przepis

2021-03-29
pasta-serowa-ze-swiezymi-ziolami-latwy-przepis.jpg
Autor: Archiwum Tak przygotowana pasta jest pysznym dodatkiem do pieczywa, mięs oraz ryb.
łatwy
10 min
4

Pasty to idealne dodatki do pieczywa - każdy składnik wzbogaca smak, dodaje też nowych wartości odżywczych. Plasterek żółtego sera położony na kanapce ociera się o kulinarny banał, ale pasta z sera z ziołami - to zupełnie coś innego. Wypróbuj nasz przepis na pyszną ziołową pastę serową.

Pastę można ją także wykorzystać zamiast pesto. Wystarczy wlać kilka łyżeczek wody pozostałej z gotującego się makaronu i gotowe. Nie nadaje się ona jednak do podgrzewania.            

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce.
  • Zioła, czosnek, oliwki, pestki słonecznika i kardamon zmiksować na gładką masę w blenderze.
  • Dodać starty na małych oczkach ser oraz oliwę, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pastę wlać do małych słoików i przechowywać w zimnym miejscu (w lodówce może stać do dwóch tygodni).