Pasta rybna z ogórkiem kiszonym - przepis na pyszne śniadanie

pasta z makreli
Autor: thinkstockphotos.com Pasta z makreli to pyszne smarowidło do świeżego chleba
łatwy
30 min
4

Masz dość nudnych kanapek na śniadanie? Co powiesz na rybną pastę z wędzonej makreli z dodatkiem ogórków nadających jej lekką kwaskowatość? Wymieszana z jogurtem i odrobiną musztardy nabierze kremowej, puszystej konsystencji. Brzmi pysznie, prawda? Podajemy przepis. 

SKŁADNIKI

  • 1 makrela wędzona
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu posiekaj żółtko i białko.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Ogórki drobno posiekaj.
  • Obierz makrelę z ości i ze skóry. Mięso przełóż do miseczki i rozgnieć. Dodaj jajko, cebulę i ogórki.
  • Musztardę wymieszaj z jogurtem. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Odstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem, aby składniki się "przegryzły". Posmaruj pastą kromki świeżego pieczywa.