Pasta kanapkowa z cukinii. Przepis na warzywną pastę zamiast masła

2022-09-08
Pasta kanapkowa z cukinii: prosty przepis
Autor: Shutterstock Pasta kanapkowa z cukinii wybornie smakuje ze świeżym pieczywem
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia to świetny sezonowy surowiec do przygotowania dań i przetworów. Łatwa do przygotowania i zdrowa jest  pasta z cukinii - doskonały dodatek do pieczywa, nie tylko dla wegan i wegetarian. Z powodzeniem można nią zastąpić masło, szczególnie jeśli planujemy przygotować sobie kanapkę z serem. Wybornie smakuje też sama.

SKŁADNIKI

    1 średnia cukinia

    3 średnie cebule

    oliwa lub olej

    sól i pieprz

    mały kawałek ostrej papryczki 

    duża łyżka koncentratu pomidorowego

    łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

    Cukinię obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy, aż wszystko będzie miękkie, a sok odparuje.

    Gdy całość nabierze konsystencji pasty, doprawiamy do smaku.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?