Pasta kanapkowa z cukinii. Przepis na warzywną pastę zamiast masła
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia to świetny sezonowy surowiec do przygotowania dań i przetworów. Łatwa do przygotowania i zdrowa jest pasta z cukinii - doskonały dodatek do pieczywa, nie tylko dla wegan i wegetarian. Z powodzeniem można nią zastąpić masło, szczególnie jeśli planujemy przygotować sobie kanapkę z serem. Wybornie smakuje też sama.
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
3 średnie cebule
oliwa lub olej
sól i pieprz
mały kawałek ostrej papryczki
duża łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy, aż wszystko będzie miękkie, a sok odparuje.
Gdy całość nabierze konsystencji pasty, doprawiamy do smaku.