Parówkowe zawijaski z serem i bekonem

Zawijaski parówkowe
Autor: Shutterstock Zawijaski parówkowe to tania i łatwa przekąska.
łatwy
10 min
3

Ta łatwa w przygotowaniu i niedroga przekąska ma wielu zwolenników i tyleż wersji przygotowania. Ja najchętniej zapiekam parówki z serem w piekarniku, bo to najmniej czasochłonna wersja. Wystarczą trzy składniki i trochę ziół, aby przygotować uwielbianą przez domowników przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 6 parówek
  • 6 cieniutkich plastrów bekonu
  • 6 plastrów sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C.
  • Parówki obrać z osłonek i naciąć wzdłuż do 2/3 głębokości.
  • Plastry żółtego sera pokroić w paski grubości parówki i  powkładać je w nacięcia.
  • Parówki owinąć boczkiem i posypać ziołami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
  • Parówki piec 20 minut. Podawać ze świeżymi warzywami.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?

Galeria: 10 smacznych i niedrogich dań z parówkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej