Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek

Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem to smaczna kolacja dla całej rodziny. W przepisie na pyszne kotlety można wykorzystać resztki z poprzedniego dnia, resztkę szynki czy zielonego groszku. Przygotowanie jest łatwe, a nie ma nic smaczniejszego niż odsmażane ziemniaki z poprzedniego dnia. 

SKŁADNIKI

  • 5-7 ziemniaków średniej wielkości lub 500-600 g ugotowanych
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 4 łyżki mąki
  • 80-100 g szynki w jednym kawałku
  • 80-100 g zielonego groszku z puszki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc, jak na puree. Jeśli masz gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to ten etap możesz pominąć. 
  • Do ziemniaczanego puree dodać 1 rozmącone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
  • Teraz pora na nadzienie: szynkę pokroić w kostkę, groszek odcedzić, szczypiorek pokroić. 
  • Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek. Na środku placuszka ułożyć porcję szynki i porcję zielonego groszku, posypać szczypiorkiem. Zalepić szczelnie brzegi.
  • Kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
  • Podawać z dobrym keczupem

Wypróbuj także inne przepisy z gotowanymi ziemniakami:

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z puszki

Kotlety mielone z kurczaka i gotowanych ziemniaków

Pizza ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska