Obłędna pasta z dyni i suszonych pomidorów: pyszny dodatek do pieczywa

Obłędna pasta z dyni i suszonych pomidorów: pyszny dodatek do pieczywa
Autor: Shutterstock Dynia nadaje się nie tylko na pikle i zupę, wypróbuj też inne potrawy z tego warzywa
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta z dyni i suszonych pomidorów to łaty do przygotowania wegański dodatek do pieczywa,m którego smak zachwyci też mięsożerców.

SKŁADNIKI

  • ok. 500-600 g dyni
  • pół szklanki pestek z dyni
  • 150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną dynię ułożyć skórą do dołu na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, aż dynia będzie miękka. Wystudzić, oddzielić miąższ od skóry i zmiksować go na gładkie puree.
  • Pestki dyni uprażyć lekko na suchej patelni. Zblendować je wraz z dynią, ząbkami czosnku i suszonymi pomidorami - na gładką pastę. Gdyby pasta była za gęsta lub zbyt sucha można ją nieco rozrzedzić olejem ze słoiczka po pomidorach.
  • Pastę dyniową przyprawić do smaku musztardą, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce około tygodnia .
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej