Obłędna pasta z dyni i suszonych pomidorów: pyszny dodatek do pieczywa
2021-10-16
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta z dyni i suszonych pomidorów to łaty do przygotowania wegański dodatek do pieczywa,m którego smak zachwyci też mięsożerców.
SKŁADNIKI
- ok. 500-600 g dyni
- pół szklanki pestek z dyni
- 150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną dynię ułożyć skórą do dołu na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, aż dynia będzie miękka. Wystudzić, oddzielić miąższ od skóry i zmiksować go na gładkie puree.
- Pestki dyni uprażyć lekko na suchej patelni. Zblendować je wraz z dynią, ząbkami czosnku i suszonymi pomidorami - na gładką pastę. Gdyby pasta była za gęsta lub zbyt sucha można ją nieco rozrzedzić olejem ze słoiczka po pomidorach.
- Pastę dyniową przyprawić do smaku musztardą, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce około tygodnia .
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!