Niwyszukana sałatka z parzonego czosnku z octem - najlepsza przekąska "pod wódeczkę" rodem z kuchni bułgarskiej
Bułgarzy jadają tę sałatkę na zakąskę, zagryzając wyrazistym czosnkiem kolejne kieliszki rakii. Czemużby więc nie wypróbować, jak smakuje pod naszą swojską, polską wódeczkę? Ale to także smaczna i prosta przekąska lub dodatek do innych warzyw, na przykład pomidorów. Sałatka z parzonego czosnku nie jest może wykwintnym daniem, ale smakuje zaskakująco dobrze, jest zdrowa i może nie uchroni nas przed kacem, ale przed przeziębieniem już tak :)
Czosnek zamiast śledzika
Przyjęło się że jako zagryzkę do wódki podaje się marynowanego śledzia lub kiszone ogórki, niekiedy również marynowane grzybki. Sałatka czosnkowa jest tutaj całkiem ciekawą alternatywą. Czosnek zawiera między innymi sporo witaminy C i potasu, które alkohol wypłukuje z organizmu, więc zagryzając taką sałatką na bieżąco je uzupełniamy. Dla osób które lubią czosnek, a nie przepadają za octowym aromatem, polecam zastąpić połowę albo całość octu sokiem z cytryny.
Jak pić by nie cierpieć?
Polecamy też:
Zakąski do wódki - co podać na zakrapianą imprezę?
SKŁADNIKI
- 3 główki czosnku
- 0,5 szklanki octu winnego
- sól
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek, obrać, opłukać i pokroić w plasterki lub słupki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Ten czas powinien wystarczyć, aby czosnek nieco zmiękł. Wtedy go odcedzić.
- Następnie czosnek przełożyć do miski lub salaterki, w której będziemy podawać sałatkę, delikatnie posolić. Zalać octem tak, aby była całkowicie przykryty, ale nie pływał w nim. Na koniec dodać oliwę i wymieszać.