Niezwykle aromatyczna sałatka kalafiorowa z granatem, migdałami i świeżymi ziołami
2021-09-19

łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To genialne danie na wynos: do pracy, szkoły lub na uczelnię. Jest tak aromatyczne i pachnące, a zarazem lekkie i przyjemne w smaku, że nawet zdecydowany mięsożerca doceni jego harmonijny skład. Sałatka kalafiorowa z granatem, migdałami i świeżymi ziołami smakuje na ciepło i na zimno. Można ją jeść samodzielnie lub użyć jako farszu do nadziewanej cukinii, papryki czy pomidorów. Świetnie smakuje również zapieczona we francuskim cieście.
SKŁADNIKI
- 1 cebula cukrowa
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kalafior
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka siekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka siekanej świeżej szałwii
- sól i pieprz
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 0,5 pęczka siekanej natki pietruszki
- 1 garść migdałów lub płatków migdałowych
- 1 garść ziaren granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na drobne różyczki. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić, selera naciowego posiekać.
- Warzywa wymieszać, dodać do niech posiekane drobno zioła i rozpuszczone masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie i wciągną cały bulion wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić.
- Migdały uprażyć na suchej patelni. Dodać do upieczonych warzyw razem z ziarnami granatu i posiekaną natką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?