Niezwykle aromatyczna sałatka kalafiorowa z granatem, migdałami i świeżymi ziołami

Kalafior z grzanatem i migdałami
Autor: Shutterstock Kalafior z grzanatem i migdałami podany na niebieskim talerzu.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To genialne danie na wynos: do pracy, szkoły lub na uczelnię. Jest tak aromatyczne i pachnące, a zarazem lekkie i przyjemne w smaku, że nawet zdecydowany mięsożerca doceni jego harmonijny skład. Sałatka kalafiorowa z granatem, migdałami i świeżymi ziołami smakuje na ciepło i na zimno. Można ją jeść samodzielnie lub użyć jako farszu do nadziewanej cukinii, papryki czy pomidorów. Świetnie smakuje również zapieczona we francuskim cieście.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula cukrowa
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kalafior
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka siekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka siekanej świeżej szałwii
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 pęczka siekanej natki pietruszki
  • 1 garść migdałów lub płatków migdałowych
  • 1 garść ziaren granatu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na drobne różyczki. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić, selera naciowego posiekać.
  • Warzywa wymieszać, dodać do niech posiekane drobno zioła i rozpuszczone masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut.
  • Gdy warzywa będą miękkie i wciągną cały bulion wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni. Dodać do upieczonych warzyw razem z ziarnami granatu i posiekaną natką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

GALERIA: Jak obierać granaty? Instrukcja obierania granatów krok po kroku

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej