Nie kapusta i grzyby. Pyszne paszteciki na wigilię robię z tą zdrową rybą

2025-12-19 11:22

Paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kapusty i grzybów to tradycyjne danie wigilijne. W tym roku warto jednak przygotować w nieco innym wydaniu. Drożdżowe paszteciki nadziane wędzonym łososiem są nie tylko pyszne, ale i łatwe do samodzielnego przygotowania. Podczas wigilii oczarują całą rodzinę. Jak je zrobić? Poznajcie prosty przepis na drożdżowe paszteciki z łososiem.

paszteciki z łososiem

i

Autor: C12/ Shutterstock Takie paszteciki podaj na wigilię. Z farszem z tej wędzonej ryby smakują wybornie.
łatwy
60 min
6

Co zrobić z łososiem wędzonym?

Łosoś wędzony to wszechstronny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów. Ryba jest nie tylko pyszna. Zawiera sporo cennych substancji odżywczych i pozytywnie wpływa na zdrowie.

Wędzony łosoś w plastrach lub kawałku jest łatwo dostępny i można go kupić w wielu sklepach. Sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak makarony, pizza i zapiekanki. Pysznie smakuje jako składnik przekąsek. To doskonały dodatek do sałatek, past kanapkowych i japońskiego przysmaku sushi.

Wędzonego łososia można także wykorzystać do wielu potraw wigilijnych i świątecznych. Jednym z przepisów są drożdżowe paszteciki wypełnione znakomitym farszem z wędzonego łososia i sera twarogowego. Idealnym uzupełnieniem przekąski jest domowy serek koperkowy z trzech składników. Przepis na to oryginalne danie znajdziecie poniżej.

Jak zrobić drożdżowe paszteciki z wędzonym łososiem?

Przepis na wyborne i efektowne paszteciki wypełnione nadzieniem z wędzonego łososia nie jest trudny. Aby je przygotować na wigilię lub Boże Narodzenie, należy mieć nieco więcej czasu. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mleko należy podgrzać, a masło roztopić. Gotowe ciasto drożdżowe na paszteciki powinno wyrastać przez półtorej godziny.

Jak więc upiec obłędne w smaku wigilijne paszteciki drożdżowe wzbogacone wędzonym łososiem? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – przygotowanie farszu z wędzonego łososia
  • 4. krok – przygotowanie serka koperkowego
  • 5. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie farszu, zwinięcie w roladę i pokrojenie na kawałki
  • 6. krok – odstawienie pasztecików do drugiego wyrośnięcia
  • 7. krok – upieczenie pasztecików drożdżowych z łososiem w piekarniku

Kiedy podawać drożdżowe paszteciki z łososiem?

Pełne smaku paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione wybornym nadzieniem z wędzonego łososia to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można je robić na okrągło. Z przepisu można skorzystać w wigilię i Boże Narodzenie. Tak przyrządzone paszteciki zrobią wrażenie wyglądem i oczarują smakiem całą rodzinę. Sprawdzą się także podczas imprezy sylwestrowej i karnawału. Drożdżowe paszteciki z wędzonym łososiem podane z koperkowym serkiem to doskonałe małe danie, które smakuje zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki typ 450
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 800 g twarogu tłustego
  • 400 g wędzonego łososia
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • Serek koperkowy:
  • 200 g serka kanapkowego naturalnego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski przesypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Serek kanapkowy wymieszać z koperkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w drobną kostkę obie cebule, aż się zeszklą. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać podsmażoną cebulę, żółtka i pokrojonego w drobną kostkę wędzonego łososia. Dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta o grubości około 0,5 cm.
  • Na placek równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając około 1 cm marginesu z każdej strony. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 5 cm.
  • Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na wigilię i w Boże Narodzenie w towarzystwie serka koperkowego.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...