Młode ziemniaki z grilla w boczku: tak smacznych jeszcze nie jedliście

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Autor: Shutterstock.com Grillowanie ziemniaków owiniętych boczkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Młode ziemniaki z grilla to pyszna przystawka. Najlepiej, gdy są owinięte boczkiem. Mamy wtedy dwie przyjemności w jednej przekąsce. Takie grillowane ziemniaki w boczku mogą stanowić samodzielne danie. Świetnie smakują do wszystkiego. Polecam gorąco! 

Grillowane ziemniaki to prawdziwy przysmak. Kartofle lubią żywy ogień. Wystarczy je wcześniej ugotować do miękkości. Młode ziemniaki gotują się stosunkowo krótko. Owinięte boczkiem i grillowane nad otwartym ogniem zamieniają się ze zwykłych pyrów w przysmak godny bogów. 

Co jest potrzebne do grillowania ziemniaków?

  • Młode ziemniaki jednakowej wielkości. Raczej drobne. 
  • Cienkie plastry surowego boczku wędzonego. Im lepszej jakości, tym będzie bardziej chrupki po zgrillowaniu. Należy unikać boczku nastrzykniętego solanką. 
  • Ziemniaki należy grillować na specjalnych tackach do grillowania. Jeszcze lepiej zamknąć je w specjalnym koszyku do grillowania. Znajdziecie takie akcesoria w szerokiej ofercie dodatków do grilla.

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

W trakcie obróbki cieplnej, co najmniej raz trzeba przewrócić ziemniaki na drugą stronę. Jak zawsze w przypadku grillowania nie należy zbyt często obracać kartofli. Wiem, to kuszące, ale prawdziwy mistrz grilla raczej poskramia rządzę przewrwacania, niż jej ulega. Jeśli boczek na ziemniakach odpowiednio długo będzie przypiekany, to ładnie się zrumieni. W przeciwnym razie będzie się po prostu gotował.

SKŁADNIKI

  • 24 ziemniaki, niewielkich rozmiarów, po 6 na 1 osobę
  • 24 plasterki surowego boczku wędzonego, cienko pokrojone
  • zamykany kosz do grillowania lub tacka do grillowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i wyszorować. Oskrobać jeśli skórka się łuszczy. 
  • Zalać wrzątkiem i gotować 10-12 minut. Odcedzić. 
  • Każdy ziemniak owinąć plasterkiem boczku. Ewentualnie spiąć wykałaczkami. 
  • Ziemniaki zamknąć w koszu do grillowania lub ułożyć na aluminiowej, dziurkowanej tacce. 
  • Grillować do chwili, gdy boczek ładnie się zrumieni. 
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej