Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Młoda kapusta pieczona pod śmietaną to łatwy przepis na ciepłą przystawkę. Przystawkę, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Polecamy przepis na pieczoną młoda kapustę w sosie śmietanowym. Po prostu palce lizać!
Młoda kapusta - najlepsze wiosenne warzywo
Kapusta to warzywo bogate w witaminę C i mnóstwo antyoksydantów. Szczególnie młoda kapusta to skarbnica foliantów i innych związków odżywczych. Najwcześniejszą odmianą jest kapusta stożkowa lub stożkowata, zwana również spiczastą. Polecamy wybór przepisów, które mogą być dla Was inspiracją Młoda kapusta na ciepło - 15 przepisów na dania z młodej kapusty
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 główki (około 600 g) dorodnej młodej kapusty
- 6 łyżek śmietany
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sera bursztyn, startego na tarce o drobnych otworach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić na 4 części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
- Wymieszać śmietanę z przyprawami.
- Sosem śmietanowym polać kapustę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15 minut.
- Następnie wlać bulion warzywny i piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy kapusta będzie miękka.
- Na koniec posypać tartym serem bursztyn i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili gdy ser się stopi i lekko przyrumieni.
- Podawać jako samodzielne danie lub przystawkę do mięsa.