Mleko sojowe - twarożek z mleka sojowego
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mleko sojowe to napój zastępujący mleko krowie. Idealne dla tych, którzy nie mogą spożywać produktów z laktozą. Ale co zrobić, gdy mimo, że nie możemy ich jeść, tęsknimy z produktami mlecznymi na śniadanie? Mleka sojowego możemy używać do przyrządzania na przykład twarożku!
SKŁADNIKI
- 2 litry mleka sojowego
- 2 duże cytryny
- 3/4 szklanki wody
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować. Sok z cytryn wymieszać z wodą i wlać 1/3 do mleka. Wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić na 5 minut.
- Wlać 1/2 pozostałej mieszanki soku z wodą, ponownie zamieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.
- Wlać resztę mieszanki, zamieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić ser i doprawić go zgodnie z upodobaniami.