Migdały w chrupiącej skorupce

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Migdały w chrupiącej skorupce
Autor: thinkstockphotos.com Migdały uprażone w aromatycznej skorupce to znakomita przekąska do wina lub piwa.
łatwy
45 min
4

Migdały - sięgali po nie mędrcy i intelektualiści, bo zapewne zauważyli ich korzystny wpływ na zdrowie. Ale migdały są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Można je jeść saute, ale zyskują jeszcze na smaku, gdy dodamy do nich rozmaitych przypraw...

SKŁADNIKI

  • 25 dag migdałów
  • 20 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 startej gałki muszkatołowej
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • białko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały sparz, zsuń skórkę.
  • Cukier wymieszaj w misce z solą, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
  • Białko ubij na sztywną pianę, wsyp migdały, wymieszaj tak, by całe były zwilżone pianą.
  • Ok. 1/4 mieszanki cukru i przypraw wysyp na blachę.
  • Migdały przełóż do miski z pozostałą mieszanką i obtocz je ze wszystkich stron.
  • Następnie rozłóż je równą warstwą na blasze, wstaw do piekarnika o temperaturze 180ºC i susz ok. 30 minut.
miesięcznik Zdrowie