Meksykański wieniec imprezowy: przepis na ciepłą przekąskę
2021-12-31
łatwy
40 min
8
Jeśli organizujesz imprezę w stylu meksykańskim, to przepis na ciepłą przekąskę z tacosów jest właśnie dla ciebie. Przygotowanie jest banalne, a efekt oszałamiający. Meksykański wieniec imprezowy, z którego można odrywać po kawałku pyszne kawałki tortilli nadziewanej chili con carne, wart jest odrobiny zachodu. Zobacz koniecznie, jak zrobić wieniec pysznych przekąsek na imprezę domówkową!
SKŁADNIKI
- 10 dużych tortilli
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 3 duże pomidory malinowe
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 1 garść naci kolendry
- oliwa i ocet
- sól i pieprz
- 300 g sera cheddar startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smażyć jescze 2-3 minuty.
- Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Przyprawić mieszanką meksykańską.
- Pomidory przekroić. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorem i kolendrę. Przyprawić oliwą, octem, solą oraz pieprzem.
- Na tortilli układać po 2 czubate łyżki chili con carne. Po 1 łyżce sałatki pomidorowej oraz po 1 łyżce sera. Zwinąć w zgrabną roladkę. Przeciąć na dwie lub trzy części.
- W okrągłej tortownicy z kominkiem (wkładką) lub w formie na babkę, układać rolk tortilli. Posypać serem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Podawać z dodatkową pocją pomidorowej salsy lub z majonezowym sosem czosnkowym i pikantnym keczupem.
Szampan i jego musujący kuzyni – co warto o nich wiedzieć?