Meksykański wieniec imprezowy: przepis na ciepłą przekąskę

Meksykański wieniec imprezowy: przepis na ciepłą przekąskę
Autor: Shutterstock.com Meksykański wieniec imprezowy: przepis na ciepłą przekąskę
łatwy
40 min
8

Jeśli organizujesz imprezę w stylu meksykańskim, to przepis na ciepłą przekąskę z tacosów jest właśnie dla ciebie. Przygotowanie jest banalne, a efekt oszałamiający. Meksykański wieniec imprezowy, z którego można odrywać po kawałku pyszne kawałki tortilli nadziewanej chili con carne, wart jest odrobiny zachodu. Zobacz koniecznie, jak zrobić wieniec pysznych przekąsek na imprezę domówkową! 

SKŁADNIKI

  • 10 dużych tortilli
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej 
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 1 garść naci kolendry
  • oliwa i ocet 
  • sól i pieprz
  • 300 g sera cheddar startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smażyć jescze 2-3 minuty. 
  • Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Przyprawić mieszanką meksykańską. 
  • Pomidory przekroić. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorem i kolendrę. Przyprawić oliwą, octem, solą oraz pieprzem. 
  • Na tortilli układać po 2 czubate łyżki chili con carne. Po 1 łyżce sałatki pomidorowej oraz po 1 łyżce sera. Zwinąć w zgrabną roladkę. Przeciąć na dwie lub trzy części. 
  • W okrągłej tortownicy z kominkiem (wkładką) lub w formie na babkę, układać rolk tortilli. Posypać serem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. 
  • Podawać z dodatkową pocją pomidorowej salsy lub z majonezowym sosem czosnkowym i pikantnym keczupem. 
Szampan i jego musujący kuzyni – co warto o nich wiedzieć?

Koreczki - 10 pomysłów na znakomite przekąski na jeden kęs

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej