Masło ze szpinakiem i rukolą
Masło ze szpinakiem i rukolą to idealny dodatek na przykład do pieczonych ziemniaków. Takie domowe masło jest puszyste, smaczne i aromatyczne. Unikaj gotowych masełek smakowych, na przykład ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą. To nie masło, tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnych.
Szpinak i nabiał doskonale do siebie pasują. Warto sięgać często po szpinak (o ile nie chorujemy na dnę moczanową), bo to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji. I choć od lat wiadomo, że szpinak wcale nie jest rośliną zawierająca najwięcej żelaza, to jednak wysoka zawartość witaminy K w tych zielonych liściach sprawia, że szpinak ma właściwości krwiotwórcze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- garść szpinaku baby
- garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak drobno posiekaj, podobnie rozdrobnij rukolę.
- Masło utrzyj na puszystą masę.
- Następnie dodaj do niej szpinak, rukolę oraz rozdrobniony czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem.