Masło ze szpinakiem i rukolą

2021-03-29
EZ
Masło ze szpinakiem i rukolą
Autor: Shutterstock Możesz dowolnie modyfikować składniki przepisu - zamiast szpinaku użyć koperku, a zamiast rukoli natki pietruszki.
łatwy
15 min
4

Masło ze szpinakiem i rukolą to idealny dodatek na przykład do pieczonych ziemniaków. Takie domowe masło jest puszyste, smaczne i aromatyczne. Unikaj gotowych masełek smakowych, na przykład ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą. To nie masło, tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnych.

Szpinak i nabiał doskonale do siebie pasują. Warto sięgać często po szpinak (o ile nie chorujemy na dnę moczanową), bo to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji. I choć od lat wiadomo, że szpinak wcale nie jest  rośliną zawierająca najwięcej żelaza, to jednak wysoka zawartość witaminy K w tych zielonych liściach sprawia, że szpinak ma właściwości krwiotwórcze.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • garść szpinaku baby
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak drobno posiekaj, podobnie rozdrobnij rukolę.
  • Masło utrzyj na puszystą masę.
  • Następnie dodaj do niej szpinak, rukolę oraz rozdrobniony czosnek.
  • Dopraw solą i pieprzem.
EZ