Marynata do śledzi po kaszubsku według Magdy Gessler
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Gdańsku. Śledzie po kaszubsku to tradycyjny smak i doskonała przystawka nie tylko na świąteczny stół.
Śledzie po kaszubsku to znany regionalny przepis. Magda Gessler postanowiła przypomnieć go właścicielowi restauracji "Rybka". Po "Kuchennych rewolucjach" ta nadmorska knajpa została przemieniona w rybny bar tapas (nazwa hiszpańskich przekąsek). Spróbować można w nim m.in. ryby smażonej, ryby po grecku, past rybnych i właśnie śledzi po kaszubsku.
Polecamy także inne przekąski śledziowe:
Śledzie z mleczem według Magdy Gessler
Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych śledzi
- ocet winny i woda w proporcjach 1/3 octu winnego na 2/3 wody
- cukier (ok. 0,5 szklanki)
- kolendra w ziarenkach
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 cebule
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynatę należy zagotować i ostudzić (składniki dodawać do garnka w podanej wyżej kolejności). Magda Gessler podkreślała, że po zagotowaniu marynaty należy sprawdzić jej kwaśność. Jeśli jest za kwaśna, należy dodać wody.
- W międzyczasie śledzie odfiletować.
- Śledzie namoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Potem śledzie włożyć do słoika, przełożyć na przemian cebulą i zalać olejem - tak przygotowane przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.