Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa

Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa
Autor: Shutterstock Kromki chleba posmarowane leberką - wątrobianą pasztetową - posypane szczypiorkiem
łatwy
60 min
4

Leberka to wędlina podrobowa popularna w Wielkopolsce. Oryginalny przepis na leberwurst przywieźli niemieccy osadnicy ponad 300 lat temu. Ten rodzaj wątrobianki - pasztetowej z dodatkiem wątroby jest niezwykle smaczny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domową leberkę ze słoika. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 500 g podgardla wieprzowego
  • 250 g wątróbki wieprzowej (ewentualnie gęsiej)
  • 1 cebula
  • 200 g kaszy manny
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 czubate łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 1/2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę i przyprawy. Zalać gorącą wodą.
  • Garnek z mięsem przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 180°C przez 2 godziny.
  • Na 15 minut przed końcem, dodać wątróbkę.
  • Mięso odcedzić. Zachować 250 ml wywaru.
  • Zachowany wywar zagotować. Do wrzątku dodać kaszę wymieszaną z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • Upieczone mięso razem z cebulą zmielić trzykrotnie.
  • Do zmielonej masy mięsnej dodać kaszę i pozostałe przyprawy. Wymieszać.
  • Masę przełożyć do słoików. Zakręcić. Słoiki wstawić do garnka. Zalać zimną wodą do wysokości pokrywek. Pokrywki powinny wystawać ponad wodę.
  • Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Słoiki pozostawić do ostygnięcia w wodzie.
  • Ostudzone słoiki przechowywać w lodówce.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej