Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa

2021-02-17
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa
Autor: Shutterstock Kromki chleba posmarowane leberką - wątrobianą pasztetową - posypane szczypiorkiem
łatwy
60 min
4

Leberka to wędlina podrobowa popularna w Wielkopolsce. Oryginalny przepis na leberwurst przywieźli niemieccy osadnicy ponad 300 lat temu. Ten rodzaj wątrobianki - pasztetowej z dodatkiem wątroby jest niezwykle smaczny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domową leberkę ze słoika. Smacznego!

Składniki

500 g łopatki wieprzowej bez kości

500 g podgardla wieprzowego

250 g wątróbki wieprzowej (ewentualnie gęsiej)

1 cebula

200 g kaszy manny

2 czubate łyżeczki pieprzu mielonego

2 czubate łyżeczki majeranku suszonego

1 1/2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę i przyprawy. Zalać gorącą wodą.

Garnek z mięsem przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 180°C przez 2 godziny.

Na 15 minut przed końcem, dodać wątróbkę.

Mięso odcedzić. Zachować 250 ml wywaru.

Zachowany wywar zagotować. Do wrzątku dodać kaszę wymieszaną z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Upieczone mięso razem z cebulą zmielić trzykrotnie.

Do zmielonej masy mięsnej dodać kaszę i pozostałe przyprawy. Wymieszać.

Masę przełożyć do słoików. Zakręcić. Słoiki wstawić do garnka. Zalać zimną wodą do wysokości pokrywek. Pokrywki powinny wystawać ponad wodę.

Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 2 godziny.

Słoiki pozostawić do ostygnięcia w wodzie.

Ostudzone słoiki przechowywać w lodówce.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu