Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa
2022-02-17
łatwy
60 min
4
Leberka to wędlina podrobowa popularna w Wielkopolsce. Oryginalny przepis na leberwurst przywieźli niemieccy osadnicy ponad 300 lat temu. Ten rodzaj wątrobianki - pasztetowej z dodatkiem wątroby jest niezwykle smaczny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domową leberkę ze słoika. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości
- 500 g podgardla wieprzowego
- 250 g wątróbki wieprzowej (ewentualnie gęsiej)
- 1 cebula
- 200 g kaszy manny
- 2 czubate łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 czubate łyżeczki majeranku suszonego
- 1 1/2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę i przyprawy. Zalać gorącą wodą.
- Garnek z mięsem przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 180°C przez 2 godziny.
- Na 15 minut przed końcem, dodać wątróbkę.
- Mięso odcedzić. Zachować 250 ml wywaru.
- Zachowany wywar zagotować. Do wrzątku dodać kaszę wymieszaną z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Upieczone mięso razem z cebulą zmielić trzykrotnie.
- Do zmielonej masy mięsnej dodać kaszę i pozostałe przyprawy. Wymieszać.
- Masę przełożyć do słoików. Zakręcić. Słoiki wstawić do garnka. Zalać zimną wodą do wysokości pokrywek. Pokrywki powinny wystawać ponad wodę.
- Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
- Słoiki pozostawić do ostygnięcia w wodzie.
- Ostudzone słoiki przechowywać w lodówce.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu