Lawasz: przepis z tuńczykiem, jajkiem i zieleniną
2021-09-13
łatwy
15 min
6
Lawasz to cienki placek w rustykalnym stylu popularny w Azji Mniejszej. W lawasz można zawinać wszystko. W ten sposób powstają pyszne przekąski - rodzaj kanapek zrolowanych. Można je podać jako przekąskę przed telewizorem do ulubionego serialu lub na imprezę. Przepyszna alternatywa dla naleśników!
SKŁADNIKI
- 1 duży arkusz (placek) lawasza
- 150 g tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku posiekanej
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Jajka posiekać grubo. Szczypior i natkę pietruszki również posiekać.
- Lawasz posmarować majonezem. Posypać kawałkami jajka. Następnie rozłożyć kawałki tuńczyka. Posypać zieleniną
- Zawinąć około 10 cm dłuższych boków placka do środka. Zwinąć lawasz od węższego boku w zgrabną roladę.
- Lawasz owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Przed podaniem pokroić na porcje grubości około 6 cm.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?