Lawasz: przepis z tuńczykiem, jajkiem i zieleniną

Lawasz: przepis z tuńczykiem, jajkiem i zieleniną
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
6

Lawasz to cienki placek w rustykalnym stylu popularny w Azji Mniejszej. W lawasz można zawinać wszystko. W ten sposób powstają pyszne przekąski - rodzaj kanapek zrolowanych. Można je podać jako przekąskę przed telewizorem do ulubionego serialu lub na imprezę. Przepyszna alternatywa dla naleśników!

SKŁADNIKI

  • 1 duży arkusz (placek) lawasza
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanej
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Jajka posiekać grubo. Szczypior i natkę pietruszki również posiekać. 
  • Lawasz posmarować majonezem. Posypać kawałkami jajka. Następnie rozłożyć kawałki tuńczyka. Posypać zieleniną
  • Zawinąć około 10 cm dłuższych boków placka do środka. Zwinąć lawasz od węższego boku w zgrabną roladę. 
  • Lawasz owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Przed podaniem pokroić na porcje grubości około 6 cm. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej